Na završnoj listi od devet kandidata za predsjednika i četiri člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koja je u petak poslana Saboru, troje je iz sadašnjeg Povjerenstva, ostali su 'novi' s više ili manje poznatim biografijama, a predsjednica će se birati između dosadašnje Dalije Orešković te Nataše Novaković.

Iz dosadašnjeg Povjerenstva za novo su predloženi predsjednica Dalija Orešković, zamjenica predsjednice Tatijana Vučetić te član Davorin Ivanjek, a predložila ih je vladajuća većina, kao i Tončicu Božić, Aleksandru Ileković Jozić i Natašu Novaković.

Novaković, kandidatkinja za predsjednicu, pravnica je i direktorica za radne odnose i ljudske potencijale u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), u kojoj je bila i pravna savjetnica glavnog direktora te savjetnica za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala.

Prije toga, bila je stručna suradnica u Vladinom Uredu za socijalno partnerstvo, viša pravna savjetnica u jednoj banci, pripravnica u odvjetničkom uredu.

Prije izbora za predsjednicu Povjerenstva, Dalija Orešković radila je kao odvjetnica, pravnica je s položenim pravosudnim ispitom.

Pravnica Aleksandra Jozić Ileković savjetnica je ministra uprave. Osam godina bila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), prije toga viša upravna inspektorica Ministarstva uprave, viša savjetnica i zamjenica predstojnika Vladina Ureda za zakonodavstvo, stručna suradnica i savjetnica u zagrebačkom Gradskom uredu za zdravstvo.

Tončica Božić diplomiranja je psihologinja sa specijalizacijom iz psihosocijalnog rada. Od 2016. radi u Hrvatskoj psihološkoj komori, prije toga radila je u Centru za socijalnu skrb Krapina, ministarstvima obitelji i socijalne skrbi, osnovnoj školi, Zavodu za socijalno-zdravstvenu zaštitu odraslih osoba, itd.

Prije Povjerenstva, pravnica Tatijana Vučetić radila je u Ministarstvu pravosuđa gdje je, uz ostalo, bila i državna tajnica. Godinama je vodila osobni odvjetnički ured, radila kao pravnica u dvije velike tvrtke, bila sutkinja splitskog Suda udruženog rada.

Davorin Ivanjek, također pravnik, bio je sudac Općinskog suda u Varaždinu, sudski savjetnik Vrhovnog suda, viši sudski savjetnik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Oporba predložila Petričušić, Prkuta i Zelića

Oporba u Povjerenstvo predlaže Antoniju Petričušić, Duju Prkuta i Dragana Zelića.

Petričušić je docentica na Katedri za sociologiju zagrebačkog Pravnog fakulteta, prije toga bila je asistentica u Odjelu za austrijsko, europsko i poredbeno javno pravo na Pravnom fakultetu u Grazu, znanstvena novakinja u Institutu za međunarodne odnose, stručna suradnica u Ministarstvu pravosuđa, itd. Diplomirana je pravnica i novinarka, magistrica iz područja ljudskih prava i sociologije, doktorica pravnih znanosti.

Politolog Zelić profesionalnu je karijeru vezao uz GONG, u kojemu je od 2001. obavljao razne poslove, a do ožujka 2015. bio je izvršni direktor te organizacije civilnog društva za praćenje izbora.

Duje Prkut, također je politolog, analitičar i zagovarač u GONG-u. Bio je stručni suradnik u Agenciji za mobilnost i programe EU, vanjski suradnik, predavač na Fakultetu političkih znanosti.

Predsjednika i članove Povjerenstva Sabor bira tajnim glasovanjem, a uvjet je da dobiju većinu glasova svih zastupnika, dakle 76 glasova. Biraju se na pet godina, a na svoju dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.

(Hina)