Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je, komentirajući uhićenje voditelja Službe za nadzor PDV-a i borbu protiv prijevara u PDV-u, kazao da neće dozvoliti da se cijela Porezna uprava i svi službenici koji pošteno rade svoj posao obezvrijede zbog takvih individualnih slučaja.

Upitan nije li bizarno da se tako nešto događalo deset godina, ministar je rekao da sigurno nije dobro ni lijepo jer je to loša reklama za sve službenike. Poručio je, međutim, da on bez prejudiciranja i ikakvih daljnjih koraka brani čast i odgovornost poreznih službenika i Porezne uprave i to će uvijek činiti.

Za "individualne primjere" je rekao da o njima ne zna dovoljno da bi ih mogao komentirati. „Istraga je u tijeku i to je sve što mogu reći“, rekao je ministar.

Osumnjičeni premješten na niže radno mjesto

No, podsjetio je da je Porezna uprava u srijedu izdala priopćenje po kojem je osumnjičeni službenik od 1. rujna u hijerarhiji premješten s vodećeg radnog mjesta na niže radno mjesto. „Što se dogodilo prije deset godina, kako da ja sve to skupa znam“, rekao je ministar na novinarska inzistiranja kako je moguće da je takva osoba bila deset godina voditelj službe.

„Govorimo o tome da je ona raspoređena na niže radno mjesto u samoj hijerarhiji, ali sve što se tiče daljnjih aktivnosti, istraga, pravosudni procesi, mi ne možemo u njih ulaziti, naravno temeljem zadnjega Porezna uprava je sukladno zakonu o državnim službenicima pokrenula mjere“, kazao je Marić.

Raspudić u istražnom zatvoru

Voditelju Službe za nadzor PDV-a i borbu protiv prijevara u PDV-u u Središnjem uredu Porezne uprave Radoslavu Raspudiću sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u srijedu je odredio istražni zatvor zbog sumnji u zlouporabe položaja i ovlasti.

Uskok je protiv poreznika pokrenuo istragu zbog sumnje da je u više desetaka slučajeva osobama i tvrtkama omogućio izbjegavanje, odnosno manje plaćanje poreznih obveza koje su prethodno poreznim nadzorom utvrdili djelatnici Porezne uprave.

(Hina)