Tijekom protekle noći u Gospiću je palo 35 centimetara novog snijega pa njegova visina sada prelazi 50 centimetara, a na svim cestama kroz Liku promet teče otežano.

Na svim državnim cestama, kao i na dijelu autoceste kroz Liku, prema informacijama iz Policijske uprave ličko-senjske, na snazi su zimski uvjeti, a promet teče otežano.

Obilan snijeg zatrpao je i brojne lokalne ceste do udaljenijih naselja i podvelebitskih sela pa jutros kasni opskrba živežnim namirnicama.

Kašnjenja su bilježili i autobusi u međugradskom prometu.

Komunalci i zimska služba u Gospiću angažirali su svu raspoloživu mehanizaciju u čišćenju i odvozu  snijega.

Na Plitvičkim Jezerima i na lovinačkom području visina snježnog pokrivača prelazi 60 centimetara pa se za vikend očekuje veći  broj posjetitelja i skijaša na tom području.

Pretežno oblačno, povremeno s oborinom, na Jadranu kiša, u Dalmaciji mjestimice i obilnija uz moguću grmljavinu, na kopnu većinom susnježica i snijeg, uz stvaranje novog snježnog pokrivača, osobito u gorskim krajevima, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske za srijedu.

Moguća je i kiša koja se smrzava na tlu, ponajprije ujutro u gorskim predjelima i Slavoniji.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, u Dalmaciji jako i olujno jugo, poslijepodne u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak, a na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, prijepodne na udare i olujna.

Najviša dnevna temperatura između -1 i 3, u istočnim krajevima i na Jadranu uglavnom između 7 i 13 stupnjeva Celzijusovih.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera, obilazak za ostale skupine, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3), izvijestili su u srijedu ujutro iz Hrvatskog auto-kluba (HAK) te napomenuli kako su zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu i neke katamaranske i brodske linije.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Snijeg otežava promet u Lici, Gorskom kotaru, sjevernom dijelu Hrvatskog primorja te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a po mokrim i skliskim kolnicima od kiše vozi se u Istri, Dalmaciji i dijelu Slavonije. Na širem području Gračaca pada ledena kiša. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

Zimski su uvjeti te je zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale obvezna zimska oprema na cestama u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 2, državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar između Zdihova i Rijeke, autocestu A1 između čvorova Bosiljevo 2 i Maslenica i državnu cestu DC1 na dionici Trakošćan-Krapina- Zaprešić-Jastrebarsko-Karlovac-Grabovac-Udbina-Gračac-Knin i autoceste A7 između GP Rupa i čvora Diračje, A2 Zagreb-Macelj između čvorova Jankomir i Trakošćan te A4 Goričan-Zagreb između čvorova Breznički Hum i Goričan (do GP Goričan i mosta Mure-stari GP Goričan).

Trenutno nema prohodne ceste za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji i obratno.

Iz HAK-a podsjećaju vozače ostalih teretnih vozila da na području pojedinih policijskih postaja prometna policija može i njih isključivati iz prometa, ovisno o trenutnim meteorološkim prilikama i sigurnosnoj procjeni. Sve sudionike u prometu mole za razumijevanje, kao i da poštuju upute prometne policije.

Vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog prometne nezgode na autocesti cesti A7 od tunela Burlica prema čvoru Križišće u smjeru Krka vozi se preticajnom trakom.

Zbog zimskih uvjeta u Sloveniji za teretna vozila zatvoren je granični prijelaz GP Rupa-Jelšane.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije: u Splitskom okružju- u prekidu je katamaranska linija 9604 Ubli - Vela Luka - Hvar - Split, zatim katamaranska linija 9602 Vis - Split i linija 9603 Jelsa - Bol - Split te linija Korčula-Hvar-Split.

U riječkom okružju u prekidu je katamaranska linija 9308 M.Lošinj - Rijeka te brodska linija 310 M.Lošinj-Unije-Susak. U šibenskom okružju u prekidu je brodska linija 505 Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice bez pristajanja u Prvić Luku. (iPress)