Udruga za potporu usvajanja Adopta traži da se omoguće promjene osobnog identifikacijskog broja (OIB) i jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) djeci koja su posvojena prije 2015. godine, odnosno prije stupanja na snagu Obiteljskog zakona kojim je po prvi puta posvojiteljima omogućena izmjena OIB-a djece, procjenjujući da je zbog kršenja prava na privatnost i zaštite osobnih podataka ugroženo gotovo tri tisuće djece.

"Iako se sve više govori o važnosti zaštite osobnih podataka djece, čak tri tisuće posvojene djece ima stari OIB zbog čega doživljavaju neugodnosti u svakodnevici, a omogućeno je i teže kršenje njihove privatnosti", ističe Adopta u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Udruga zato zahtjeva zaštitu osobnih podataka i privatnosti posvojene djece odnosno da se omoguće izmjene OIB-a i JMBG-a, a svoj zahtjev uputila je predsjednici saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora Nadi Turini-Đurić, pravobraniteljici za djecu Helenci Pirnat Dragičević te ravnatelju Agencije za zaštitu osobnih podataka Anti Rajkovači.

Adopta navodi da su zbog starih OIB-a posvojena djeca i njihovi roditelji izloženi grubim i kontinuiranim povredama prava na privatnost i zaštitu osobnih podataka, diskriminaciji te ugrožavanju dostojanstva budući da su podaci o njihovu rođenju i njihove životne dostupne medicinskom osoblju, učiteljima, javnim službenicima i mnogima drugima.

Pritom u udruzi ističu da najviše problema sa starim OIB-om ima u zdravstvu gdje roditelji otežano naručuju djecu na pregled jer se prezime na zdravstvenoj knjižici ne podudara s podacima koje otkriva OIB, kao i da podatke o rođenju koristi e-matica pa se djeci pri upisu u školu „provuku“ stari podaci. Navode i slučaj biološkog oca koji je putem OIB-a došao do nove adrese djece.

Posljednjih nekoliko godina, navodi Adopta, nadležnim ministarstvima ukazuju na potrebu trajnog rješenja ovog problema, te su u lipnju 2016. pripremili i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osobnom identifikacijskom broju i Obiteljskog zakona, no nažalost bez rezultata. Nadaju se također da će posvojenoj djeci pomoći Opća uredba o zaštiti podataka na čiju primjenu Hrvatsku obvezuje Europska unija.

(Hina)