U subotu 25. siječnja 2020. sa početkom u 9 sati, u umaškim dvoranama u Osnovnoj školi Marije i Line te u dvorani u Stela Marisu, na 6 odbojkaških terena, održati će se 12. UMAG OPEN 2020., Međunarodni Turnir u odbojci, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Nakon prošlogodišnjeg broja ekipa 43 ekipa (20 muških i 23 ženskih ekipa,) iz Italije, BiH, Slovenije i Hrvatske, ove godine očekujemo isto tako velik broj, s obzirom da su se najavile svoj dolazak ekipe još neke iz Italije i Srbije. Za sada je prijavljeno 60 ekipa u svim kategorijama, i to iz 5 zemalja: Slovenije Srbije BiH, Italije, te Hrvatske. Po masovnosti ovo je trenutno najjači i najveći turnir takve vrste u Hrvatskoj, te na prostorima bivše države, a i jedan od najvećih turnira u Europi glede njegovog karaktera.

Naime muški odbojkaški klub Umag (MOK UMAG-CPM UMAGO) već 12. godinu za redom organizira ovaj turnir, koji je s godinama postao poznat s obzirom na sve veći broj ekipa koje se iz godine u godinu prijavljuju. Na turniru sudjeluju i nekadašnji igrači raznih Hrvatskih, Slovenskih i BiH klubova, bivših reprezentativaca, te i neki koji su još uvijek aktivni, što turniru daje i posebnu kvalitetu, od odličnih mečeva te do druženja starih i mladih igrača, te rekreativaca.

Ove godine uvodimo paralelno i kategoriju „OVER 40“ (za muške i žene). Naime s obzirom na vrhunsku kvalitetu turnira (svake godine sve veći broj registriranih igrača) , ove smo se godine odlučili odvojiti kategoriju za one starije od 40 godina, pošto je konkurencija postala sve jača, te tako dali priliku i veteranima da imaju svoj turnir, u kojem će moći ravnopravno odmjeriti snage u svojoj kategoriji. Jedino pravilo koje vrijedi je da mlađi od 40 NE MOGU nastupati u ovoj kategoriji, a obratno je dozvoljeno.

Tako ćemo ove godine imati 4 kategorije:
Muški UNDER (do) 40 godina
Žene UNDER (do) 40 godina
OVER 40 Muški
OVER 40 Žene

Samim time turnir ima i veliki promotivni značaj za odbojku u samom gradu Umagu, što je na kraju krajeva zadnjih godina i rezultiralo sve većom popularnošću kod mladih, te osnivanjem (pored već postojećeg ženskog kluba) i MUŠKOG ODBOJKAŠKOG KLUBA (MOK UMAG-CPM UMAGO) i njegovo uključivanje u redovna takmičenja u 2 Hrvatskoj odbojkaškoj ligi za seniore i mlađe dobnih kategorija.

Sve je to ujedno i rezultat rada kluba, sportske zajednice grada Umaga, turističke zajednice grada Umaga, te grada Umaga, koji čine puno za promicanje grada Umaga kao grada sporta, te uključivanje sve više mladih u sportske aktivnosti. Grad Umag je grad koji aktivno brine svojim angažmanom i pomoći o sportskim aktivnostima svojih građana, svih dobnih i sportskih kategorija.

Završetak turnira je planiran oko 19,30 sati (sa finalnim mečevima) u školskoj sportskoj dvorani, nakon čega slijedi večera te zajedničko druženje svih učesnika turnira, uz muziku i ples, te podjela pehara i nagrada...