Fb grupa "Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine" i Građanska inicijativa Labinštine  napravili su video prikaz koji je ujedno i zahtjev da se napokon počne raditi na zaštiti od zagađenja izvorišta pitke vode Fonte Gaia i Kokoti.

Fekalne vode iz pročistača otpadnih voda (POV-a) Labina sustavno uništavaju sav biljni i životinjski svijet u bujičnom potoku Krapan. Fekalne vode prolaze kroz Krapan i Rašu, a usput poniru i u podzemlje čime zagađuju izvorišta Fonte Gaia i Kokoti.

Raša nema POV iako je on funkcionirao do prije tridesetak godina. Sada se fekalije Raše neprerađene prelijevaju u otvoreni kanal sve do mora. Naselje Raša je tako godinama talac sulude politike; pozivalo se na odgovornost, ukazivalo na propuste, ostavke odgovornih – pomaka nema.

Dugogodišnji direktor Vodovoda Labin, Dino Škopac (IDS) i predsjednik Skupštine Vodovoda Labin (do odlaska u Sabor) Tulio Demetlika (IDS) su katastrofalnim vođenjem vodoopskrbe i odvodnje doveli do ovakvog stanja kakvo je danas.

S druge strane se sustavno zanemaruju izvori zdrave i kvalitetne pitke vode Kožljak i Plomin. Ne ulaže se u infrastrukturu, te su nam na izvoru Kožljak cijevi stare preko 80 godina. Zbog toga smo iz tog izvora samo u 6-om mjesecu ove godine izgubili cca 100.000 m3 prvoklasne vode za piće.

Mišljenja smo da se u izvor Kožljak ne ulaže zbog činjenice da su taj izvor prije 15 godina vladajući "obećali" stranom investitoru za punionicu vode.

Iznad izvora Plomin je prije dvije godine izgrađeno parkiralište nakon čega se kod većih kiša taj izvor zamućuje, što prije nije bio slučaj. Višak vode iz tog izvora još dodatno radi štete obiteljskim kućama nizvodno.

Da je na primjeran način izgrađena infrastruktura, ta bi se kvalitetna voda davala u sustav vodoopskrbe i problem bi bio riješen. Mišljenja smo da u svim tim radnjama ima i elemenata kaznenih dijela te želimo da konačno institucije i odgovorni reagiraju.

Nadamo se da ćete nam u tome svi skupa pomoći, jer živimo u 21 stoljeću u najrazvijenijoj regiji u Hrvatskoj tj. u EU.

Pozdravljamo Vas sa rudarskim SRETNO !