Zavod AO s partnerima i suorganizatorima u 2018. je godini otvorio prestižno ujedinjeno svjetsko natjecanje harmonikaša. Organizatori žele stvoriti najprestižnije natjecanje harmonikaša koje će obilježiti 21. stoljeće.

U Dolenjskim Toplicama od 7. do 8. srpnja 2018. godine održao se Završni dio „Accordion Games“. Roberta Brčić, učenica četvrtog razreda harmonike Umjetničke škole Poreč u klasi profesorice mentorice Anamarije Lovrečić, izvrsnim nastupom osvojila je prvo mjesto, drugu nagradu, pehar natjecanja i prestižnu zlatnu medalju u A3 kategoriji, klavirska harmonika, klasična glazba.

Da bi stekla pravo na ulazak u Završni dio natjecanja, Roberta je prošla kvalifikacije koje s drugim organizatorima, partnerima i suradnicima „Accordion Games“-a omogućuju u različitim državama. Kvalifikacije se održavaju u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Australiji, Kanadi, Srbiji, Rusiji i online.

Roberta je kvalifikacije prošla sjajnim nastupom i osvojenom 1. nagradom na 9. hrvatskom natjecanju za harmoniku u Daruvaru 2018. godine. Natjecanje u Daruvaru je jedino natjecanje u Hrvatskoj koje natjecateljima omogućuje kvalificiranje na „Accordion Games“ u disciplinama klavirske i kromatske harmonike. Natjecatelj izvodi program i pridržava se smjernica u skladu s pravilnikom natjecanja koji se smatra kvalifikacijama.

Samo natjecanje u Sloveniji odvijalo se u raznim disciplinama: kromatična harmonika i bajan, klavirska harmonika, dijatonska harmonika, usna harmonika i melodika te mala harmonika.

Zanimljivost je natjecanja i podjela na discipline u raznim glazbenim smjerovima: 1. Folk i etno glazba (narodna, narodno-zabavna, etno i ljudska glazba), 2. Klasična i ozbiljna glazba (klasična, sakralna i moderna ozbiljna glazba) i 3. Jazz i pop (zabavna glazba; pop, varijete, šlager, jazz, blues, rock glazba ...)
Uz to, natjecatelji su podijeljeni na starosne kategorije te na soliste, ansamble, komorne skupine i orkestre.

Natjecatelje je pratio i ocjenjivao svjetsko priznati stručni sud u sastavu:
Zoran Rakić (Bosna i Hercegovina), Marin Težak (Slovenija), Mikhail Sharabarin (Rusija), Miloš Živić (Srbija), Tatjana Marx (Australija), Tomaž Kastelić (Slovenija), Danijela Rakić (Bosna i Hercegovina), Hongyu Wang (Kina), Saša Bastalec (Hrvatska) i Jani Lipičnik (Slovenija).

„Accordion Games“ imaju dva nagradna fonda. Redoviti nagradni fond i drugi nagradni fond koji se objavljuje svake 4 godine. Četverogodišnje razdoblje predstavlja vrijeme Olimpijade, tako da će prvenstvo svake četiri godine, osim redovitog nagradnog fonda, imati i drugi nagradni fond koji uključuje isključivo novčane nagrade namijenjene natjecateljima.