Baner
Baner
Svijet
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Katalonci započeli 'ilegalni referendum': u sukobima s policijom 760 ozlijeđenih

Objavljeno: 30.09.2017. | 19:02

Zadnja izmjena: 02.10.2017. | 06:09Pošalji na:

BARCELONA - U  20 sati zatvorena su birališta u Kataloniji gdje su se tijekom nedjelje stanovnici izjašnjavali o nezavisnosti unatoč sudskoj zabrani referenduma i intervenciji policije iza koje je ostalo 760 ozlijeđenih a među kojima i 12 policajaca.

Tijekom noći očekuju se izjave katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta te objava rezultata koje španjolska vlada ne priznaje. Sam referendum bio je protivan španjolskom ustavu a javnosti će se obratiti španjolski premijer Mariano Rajoy u Madridu.

Španjolska policija objavila je da je od jutra zatvorila 92 škole gdje su se nalazile biračke kutije nakon što autonomna katalonska policija nije reagirala.

Državno odvjetništvo moglo bi podići tužbu protiv te "političke policije", navode novine El Pais pozivajući se na izvore u pravosuđu. U drugim školama, poput osnovne uz ulicu La Rambla u centru Barcelone izjašnjavanje je nastavljeno nakon što je bio srušen informatički sustav.

Regionalna vlada objavila je u nedjelju navečer da je policija zatvorila 319 glasačkih mjesta. Katalonska vlada planirala je glasanje na 2300 biračkih mjesta no ostalo je nepoznato koliko ih je bilo otvoreno.

Nastojeći maknuti zagovornike referenduma koji su mirnim otporom blokirali ulaze u škole policija je koristila gumene metke i pendreke ozlijedivši stotine građana. U sukobu je ozlijeđeno devet policajaca te su četiri osobe privedene od kojih jedna maloljetna. Liječničku pomoć zatražilo je 760 osoba, izvijestila je katalonska medicinska služba.

Glasnogovornik katalonske vlade kazao je kako će španjolska vlada odgovarati pred međunarodnim tijelima zbog nasilja. "Španjolska država vrlo se kompromitirala i završit će na međunarodnim sudovima", kazao je Jordi Turull na konferenciji za novinare. On je dodao da slijedi prebrojavanja milijuna glasova no ne zna kada će to biti dovršeno.

"Za svu osobnu i materijalnu štetu odgovoran je isključivo (španjolski premijer) Mariano Rajoy i vlada Narodne stranke", rekao je glasnogovornik Jordi Turull. Nakon što jutros autonomna katalonska policija nije zatvorila biračka mjesta, premda joj je to naložio sud, reagirala je španjolska civilna garda i nacionalna policija s namjerom da oduzme glasačke kutije.

Na svakom biračkom mjestu, uglavnom osnovnim i srednjim školama, stotine osoba su tijelima blokirale ulaze nakon čega ih je policija rastjerivala gumenim mecima i palicama ili ih odnosila kada bi nepomično ležali na podu pružajući mirni otpor.

Potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz de Santamaria je rekla novinarima kako je policija u nastojanju da spriječi referendum djelovala "profesionalno i umjereno". Narodna stranka desnog centra i premijer Rajoy istaknuli su prošli tjedan da se referendum neće održati jer je protivan ustavu i jer ga je ustavni sud zabranio.

Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je preko Twittera kako je ozlijeđeno 9 pripadnika nacionalne policije te 2 pripadnika civilne garde. Nastavak napetosti očekuje se do kraja dana. Katalonska vlada pozvala je 5,3 milijuna stanovnika da nastave izlaziti na birališta do 20 sati unatoč snimkama ozlijeđenih i policije.

Policija ozlijedila 38 osoba gumenim mecima

Trideset i osam osoba ozlijeđeno je gumenim mecima i pendrecima koje je upotrijebila španjolska policija pošto su joj se stotine osoba ispriječile na ulazima na biračka mjesta u Kataloniji gdje se odvija referendum o nezavisnosti unatoč zabrani španjolskog Ustavnog suda, priopćila je katalonska vlada.

Španjolska policija počela je u nedjelju plijeniti glasačke kutije i biračke listiće s birališta u Kataloniji, a španjolska interventna policija upala je na biralište malo prije najavljenog glasanja katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta na referendumu o neovisnosti, kojega je Madrid proglasio ilegalnim.

Policija je sjekirama razbila prozor sportskog centra u pokrajini Girona, u kojemu je organizirano biračko mjesto na kojem je katalonski predsjednik trebao glasati, i silom je otvorila vrata.

Na televizijskim snimkama vidjelo se kako su se policajci s crnim beretkama i štitovima raširili po biralištu očito tražeći glasačke kutije dok su birači pjevali katalonsku himnu.

Španjolska je suočena s najvećom krizom u svojoj 42-godišnjoj demokratskoj povijesti jer katalonske vlasti nisu odustale od nedjeljnog referenduma unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda i prijetnjama policijskom represijom.

Otkako je završena Francova diktatura 1975., Španjolska je preživjela jedan pokušaj državnog udara i porazila baskijske oružane separatiste. Sada riskira secesiju jedne od svojih najbogatijih regija, uključujući i jednog od najkozmopolitskijih europskih gradova, Barcelone.

"Želite li da Katalonija bude neovisna država u obliku republike?", glasi pitanje na koje će u nedjelju biti pozvano odgovoriti 5,3 milijuna Katalonaca.

"Ako volja katalonskog naroda bude neovisnost, Katalonija će krenuti tim putem", rekao je ovaj tjedan katalonski predsjednik Carles Puigdemont.

Ali on bi mogao završiti i u zatvoru ako nastavi s tim planom, a nejasno je i kako misli provesti referendum pošto je španjolska policija zaplijenila 10 milijuna glasačkih listića, onemogućila elektroničko glasovanje i blokirala dobar dio predviđenih biračkih mjesta.

"Referenduma neće biti jer demokracija ne može prihvatiti kršenje ustava", tvrdi konzervativni španjolski premijer Mariano Rajoy, optužujući pritom katalonske vlasti za "barbarsko krešenje" vladavine prava.

Napetosti između Madrida i Barcelone eksalirale su otakako je katalonski parlament 6. rujna izglasao zakon o referendumu. Zakon je prošao tankom većinom, a dva dana kasnije nevažećim ga je proglasio španjolski ustavni sud i time policiji i vladi dao zakonski temelj da zaustave referendum.

Španjolski ustav dopušta referendume samo na teritoriju cijele države.

Ministarstvo unutarnjih poslova preuzelo je potom kotrolu nad katalonskom policijom, Mossos d'Esquadra, i poslalo policijsko pojačanje u regiju.

"Mi smo uvijek bili i ostat ćemo nenasilni narod. Naravno, Madrid čini sve što može da nas isporovocira, ali nećemo pasti u tu zamku. To je naša velika snaga", kaže europarlamentarac Ramon Tremosa i Balcells, zagovornik katalonske neovisnosti.

Katalonija je nakon Francove smrti postala autonomna regija, ali su neuspjeli pokušaji da tu autonomiju proširi zadnjih godina potaknuli secesionističke osjećaje.

Važnu ulogu igra i ekonomija jer Katalonija kao bogata regija više uplaćuje u državni proračun nego što od njega prima.
Katalonsko društvo ugrubo je podijeljeno popola oko neovisnosti, ali golema većina želi da se to pitanje riješi na legalnom referendumu.

"Naravno da bi škotski model bio bolji", kaže Tremosa, aludirajući na činjenicu da britanska vlada 2014. dopustila održavanje škotskog referenduma o neovisnosti na kojem su pobijedili unionisti.

"Ali španjolska vlada i premijer Rajoy u zadnjih sedam godina 18 su puta odbili zahtjev katalonskog civilnog društva za referendumom", dodaje Tremosa.

U nedjelju će na birališta uglavnom izaći pobornici neovisnosti, ali s obzirom da će biti teško jamčiti urednu provedbu glasanja i pouzdano brojanje glasova, mnogi referendum vide tek kao simbolični čin neposluha čiji će se uspjeh zapravo mjeriti brojevima o odazivu.

Oko 2,3 milijuna ljudi, od 5,3 milijuna koliko ih je na to imalo pravo, odazvalo se savjetodavnom referendumu o neovisnosti 2014., također proglašenom nezakonitim, i više od 1,8 milijuna glasalo je "za".

Ovoga puta separatisti su se nadali prijeći granicu od dva milijuna. Dan prije referenduma, međutim, organizatori su kazali da će biti zadovoljni i s milijunom.

S obzirom na sve što je Madrid učinio da poremeti referendum, milijun glasova za neovisnost bio bi izvanredan uspjeh, misli Jordi Sanchez, predsjednik Katalonskog nacionalnog skupa (ANC), najveće građanske skupine koja želi neovisnost.

Eurozastupnik Tremosa uvjeren je da će glas "za" biti obvezujući i da mora dovesti do proglašenja neovisnosti. "U suprotnom, zašto bi se španjolska vlada toliko trudila da ga spriječi?".

Anketa u El Paisu pokazala je međutim da 61 posto Katalonaca ne vjeruje u validnost ovog glasanja, ali ih 82 posto želi potpuno zakoniti referendum, u dogovoru s Madridom.

Po katalonskom piscu Rafelu Nadalu Farrerasu, španjolski premijer Rajoy i katalonski predsjednik Puigdemont "dvojac su impotentnih igrača u slijepoj ulici".  Prvi jer dolazi iz konzervativne stranke i nije u mogućnosti ponuditi više autonomije, a drugi jer nema široki mandat za jednostrane poteze.

"Ja sam pesimist, obje strane će i nakon nedjelje nastaviti po svom i neće pokušati naći kompromisni 'treći put' za izlaz iz krize", rekao je Nadal.

"Da sada odete Kataloncima i kažete im, 'nema referenduma danas, ali dobit ćete ga za tri godine, s kvalificiranom većinom i tri opcije (neovisnost, šira autonomija, čvršći federalizam), njih 90 posto bi pitalo, 'gdje da potpišem?'", zaključio je Nadal.

U Kataloniji pred referendum policija zauzima glasačka mjesta, prosvjednici ih ne žele napustiti

Španjolska vlada smatra da je onemogućila glasovanje na referendumu u Kataloniji elektroničkim putem nakon što je policija u subotu upala u telekomunikacijski centar regionalne vlade, no vlast u Barceloni tvrdi da će u nedjelju biti referenduma o nezavisnosti.

Noćas bi pak moglo doći do tenzija između policije koja nastoji zauzeti škole u kojima su se zabarikadirali pobornici referenduma pokušavajući ih zadržati do jutra i početka glasovanja. Civilna garda je ušla u informacijski centar u Barceloni te ondje namjerava ostati do ponedjeljka izvršavajući nalog suda koji je zabranio održavanje glasovanja.

"Blokiranjem instalacija tehnološkog centra katalonske vlade zadan je udarac u cilju izbjegavanja elektroničkog glasovanja", rekao je glasnogovornik vlade Iñigo Méndez de Vigo, ujedno španjolski ministar obrazovanja, kulture i sporta.

"Tom akcijom je pravna država olakšala poništenje ovog nezakonitog referenduma". U subotu popodne počela je padati kiša u Barceloni no onda je stala. Kiša bi mogla nastaviti padati noćas dok su stotine zagovornika referenduma zabarikadirani u školama koje nastoje držati otvorenima do 9 sati ujutro. Tada se očekuju prvi birači iako je policija poručila kako se one moraju isprazniti. Organizacije koje zagovaraju odcjepljenje od Španjolske, međutim, odbijaju ih napustiti te pozivaju stanovnike da u njima nastave provoditi aktivnosti nevezane za referendum kako bi imali opravdanje zašto su otvorene.

U petak nakon što je završila redovna nastava roditelji djece i druge osobe krenule su s organiziranjem radionica poput rezanja pršuta, igranja šaha i ostalih aktivnosti kako bi prostorije mogle ostati otvorene do početka glasovanja. Policija je tijekom subote ušla u 1.300 od ukupno 2.315 centara predviđenih za glasovanje. Tijekom večeri i noći očekuje se "borba" za preostale.

Više organizacija počet će prosvjede nastojeći mirnim otporom spriječiti ulazak policije. I jedna i druga strana suzdržavaju se od nasilja želeći pokazati svijetu da provode demokratske mjere. Policija izvršava nalog suda pozivajući se na pravnu državu dok prosvjednici ističu pravo na samoodređenje naroda.

Diljem Barcelone na zgradama su istaknute katalonske zastave koje simboliziraju nezavisnost, a sa prozora i balkona vise transparenti na kojima piše "Da".

"Ne znam da li je namjera vlade u Madridu kolaps regionalne vlade, no neka svi budu mirni, sutra ćemo glasovati", istaknuo je glasnogovornik katalonske vlade Jordi Turull osvrnuvši se na zauzimanje telekomunikacijskog centra. Zasad je nepoznato kako bi birači mogli glasovati nakon blokade tog centra i policijskog zauzimanja škola. Nije isključeno niti glasovanje na ulicama premda policija ima nalog zaplijeniti sav materijal vezan za referendum.

Vlada u Madridu vjeruje da će se pokušaj referenduma transformirati u prosvjed na kojem će sve ostati. Diljem Španjolske održavaju se prosvjedi protiv referenduma ali i za njega.

U sjevernim pokrajinama Galiciji i Baskiji više tisuća ljudi maršira podržavajući pobornike referenduma u Kataloniji. Upravo su te dvije pokrajine, zajedno s Katalonijom, uporišta separatizma u Španjolskoj.

S druge strane tisuće sa španjolskim zastavama i povicima "Španjolska ujedinjena, nikada neće biti poražena" koračaju Madridom, Ibizom, Valencijom, Santanderom, Gijónom i drugim gradovima. Ondje su na prozorima istaknute španjolske zastave. Prema španjolskom ustavu na snazi od 1978., kada je uvedena demokracija u Španjolsku a Katalonija dobila status jedne od 17 autonomnih pokrajina, ovakvi referendumi dopušteni su jedino na razini čitave Španjolske čime se brani njena cjelovitost. (Hina) 
Komentari (30)
30 Srijeda, 04 Listopad 2017 15:32
stara kuka
pickica je opet poceo kmecati
a nije ni svijestan da rijec "kurba" je prvi on poceo upotrebljavat, i ako nekoga treba brisati, on je prvi na redu.
hoj se hititi zdolom sa Limske drage, svima ces napraviti uslugu.
yugoslav-šugoslav-pozarevacki pasuljar sa TITOVOM stafetom u guzi i pokretna pusionico sa GOLOG OTOKA
29 Srijeda, 04 Listopad 2017 15:02
maslinica
ajde ne kmeci vise
arbasbanja je dobro napisao
istra bi se spasila od takovih stupidina da se odcijepi od rvacke
Poštovano uredništvo iPRESS-a...
28 Srijeda, 04 Listopad 2017 08:17
uskaric
...zašto dozvoljavate toj "barba de Španja" da na Vašem portalu
protuustavno širi ideje o otcepljenju Istre i da psuje majku drugim
komentatorima?
Izbacite je i njezinu adresu dostavite nadležnim vlastima.
Hvala !
mater ti je kurba, požarevački ćobane yugoslave yucccckaricu
27 Srijeda, 04 Listopad 2017 08:06
arbašpanja
prestani vrijeđati i hoj doma u Srbiju, maloumniče ....
26 Srijeda, 04 Listopad 2017 05:39
maslinica
u potpunosti se slazem sa arabaspanjinim upisom!
onaj izrod-kurijeraš "kurba de Španja"...
25 Utorak, 03 Listopad 2017 21:27
uskaric
...u protuhrvatskom i protuustavnom prilogu traži javno
otcjepljenje Istre od matične Republike Hrvatske !
Zar je to dozvoljeno ili je kažnjivo po važećim zakonima RHrvatske ?
Dosta je nama Istranima tih doseljenih "kurbi"što rovare
protiv intersa RHrvatske i hrvatske Istre posebno.
Uredništvo se moli da odmah briše tu provokaciju i da prije Toga
obavijesti nadležne...
stara kuka
24 Utorak, 03 Listopad 2017 17:54
maslinica
mogu ja doci umjesto njega?
da pojedemo i popijemo :)
pusikaric - fumakaceti
23 Utorak, 03 Listopad 2017 14:19
stara kuka
po tvojim upisima zakljucujem da si najgluplji glupan od svih glupana.
kad je JNA izvrsila agresiju na Hrvatsku, bila je 1991 godina.
Tito je bio odavno mrtav, prema tome to vise nije bila Titova JNA.
Mogla je biti JNA Slobodana Milosevica, tvog ljubljenog predsjednika one jadne drzave pod imenom Srbija, koja je inace tvoja domovina.
kad ces navratiti u Porec, sve sam spremio za docek...
joso
22 Utorak, 03 Listopad 2017 11:50
stara kuka
merda nera je bio milicjoto i samim tim bio je rasporedjen u pricuvni sastav bivse JNA.
pusikarić..tembelembe
21 Utorak, 03 Listopad 2017 07:05
joso
stara kuka je odlično napisao( u kontekstu)
ovčetino crna..
20 Utorak, 03 Listopad 2017 07:04
joso
koliko si glup toliko si i neuk...koliko ja znam srbočetnici su pobjegli iz Istre a Istrijani su odlično prošli i još su svim srcem pomogli oslobađati Hrvatsku..dakako da ti to neznaš jer si bio tada u požarevcu(osim ako tada nisi bio u svojoj jna)
Sorry...
19 Ponedjeljak, 02 Listopad 2017 21:13
uskaric
...Prdobo = Prdoborce 1941.
Opet se bruka ona stara ruzinava kljuka...
18 Ponedjeljak, 02 Listopad 2017 21:11
uskaric
...jer piše velikim slovima inicijale one korumpirane, nenarodne, agresorske i poražene jbtitove soldateske velikim slovima.

Kažu da je kurba de Španja zabavljala svoje "podoficirePrdobo" na svakom podu i dobila čin "prdoborca" jer se je odlično probijala po svim republikama...
merda nera
17 Ponedjeljak, 02 Listopad 2017 16:06
stara kuka
znam da ti je hrvatski jezik nepoznanica, vjerojatno si htio napisati:
...kad smo ih napali zajedno sa JNA 1991 godine.
16 Ponedjeljak, 02 Listopad 2017 13:55
Black Goat
Jos su dobro i prosli,mogli su kao onomad Istrijani 1991 kada su nas srbo-cetnici i jna napali.Hvala/Grazie
Građana čega?
15 Ponedjeljak, 02 Listopad 2017 13:25
Nova snaga
To je jaki argument, kako se samo Slovenci nikad nisu sjetili Internet ankete kao ključnog argumenta da im pripada priobalje do Preluka...
pusikaric - fumakaceti
14 Ponedjeljak, 02 Listopad 2017 12:42
stara kuka
stafeta u guzicu
ne čini dicu
ali čini kuntentega
YUgoslava YUskarica
fumare per credere
Ima li Istra pravo na neovisnost od Hrvatske? 62% građana misli da ima.
13 Ponedjeljak, 02 Listopad 2017 08:01
arbašpanja
Izvor:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/ima-li-istra-pravo-na-neovisnost-od-hrvatske/997982.aspx
yugoslave yuccckaricu
12 Ponedjeljak, 02 Listopad 2017 07:57
arbašpanja
pjesnik si pravi, kao u tvoj zemljak vuk stefanović karadžić
čep tebi u dupe
11 Ponedjeljak, 02 Listopad 2017 06:58
Nova snaga
da pukneš...

Šačica klijenata korumpirane štakorske partije se želi uspoređivati s 7,5 milijuna Katalonaca koji imaju svoj jezik i kulturu... Koji ste vi klaunovi...

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:417882
293185Gost
Bejewel
Igrano:152616
8984Gost
Tetris
Igrano:120139
1318500Gost
Pacman
Igrano:73179
165390Gost
Gold miner
Igrano:54253
420000Gost
Jamb
Igrano:40736
1322Gost
Snake
Igrano:20851
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17487
58Gost
Frogger
Igrano:15380
15170Gost
Invaders
Igrano:12146
111730lab
Simon
Igrano:10104
27Gost
Sudoku
Igrano:10081
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8567
Gost
Opasno nebo
Igrano:8365
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7901
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7781
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7303
Gost
Ninja Kid
Igrano:6833
6000Gost
Ninja
Igrano:6702
Gost
Klonovi
Igrano:6211
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE