Pet slovenskih graničnih policajaca privedeno je zbog primanja mita, a unutarnja kontrola potvrdila je da su za novac odnosno mito omogućavali nezakonit boravak u Schengenskom području nositeljima putnih dokumenata "trećih država", većinom državljanima BiH.

"Radi se o istraživanju sumnje na kaznena djela korupcije koja smo otkrili različitim aktivnostima pa i prikrivenim tajnim praćenjem", rekla je u ponedjeljak u izjavi za medije glasnogovornica policije Vesna Drole.

"Oni su za novac državljanima trećih država lažno potvrđivali da su prešli vanjsku schengensku granicu te im tako omogućavali kontinuirani boravak u Schengenskom području, suprotno propisima po kojima je to ograničeno na 90 dana, nakon čega je taj boravak nezakonit", kazala je Drole.

Ona je potvrdila da su policajci, uhićeni u subotu, u ponedjeljak predani sucu istrage. Riječ je o četiri policajca s graničnog prijelaza Gruškovje (Macelj) i jednom s prijelaza Zavrč (Dubrava Križovljanska).

Ravnateljica slovenske policije Tatjana Bobnar izjavila je da su policajci suspendirani jer su naštetili ugledu policije, pa je započet je i postupak njihova otpuštanja iz službe.

Kako prenose slovenski mediji, pozivajući se na neslužbene podatke iz istrage, osumnjičeni policajci su stranim državljanima, većinom onima iz BiH koji "na crno" rade u različitim europskim državama, omogućavali da uz novčanu nezakonitu naplatu, koja se kretala do 400 eura, u putovnicu dobiju žig kojim se potvrđuje da su izašli iz Schengenskog područja iako to nije bio slučaj pa su tako naizgled "legalno" mogli nastaviti boravak u zemljama u kojima rade na crno.
Kako piše mariborski list "Večer", koliko je policajcima pri takvim aktivnostima "palo u džep" još nije jasno i istraga se nastavlja.

Prema neslužbenim podacima, radilo se o međunarodno povezanim osobama koje su omogućavali izdavanje nezakonitih potvrda, a na čelu te "međunarodne kriminalne supine" je, prenose mediji, stanoviti Marko Cvijetić koji živi u Austriji.
Cvijetić je, navodi list "Večer", organizirao da su putovnice njegovih zemljaka koji rade u Austriji i Njemačkoj autobusnim linijama preko Gruškovja i Zavrča dovedu do policajaca koji su za mito izdavali lažne potvrde, odnosno pečate o prelasku vanjske granice Schengena.

Akcija uhićenja petorice graničnih policajaca i pretrage njihovih službenih ormarića na spomenutim se prijelazima odvijala se u subotu ujutro, pa je zbog toga neko vrijeme promet na tim prijelazima bio u zastoju, navodi mariborski list.

 

(Hina)