Uništavanje šume u brazilskoj Amazoni dostiglo je najviši stupanj za mjesec studeni otkako su se 2015. počeli bilježiti neslavni rekordi, pokazuju najnoviji podaci, objavljeni u petak, s kojima raspolaže brazilska vlada.

 

U studenome su uništena 563 četvorna kilometra najveće svjetske tropske prašume, što je za 103 posto više nego li je zabilježeno u istom mjesecu lani, pokazalo je ispitivanje Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja INPE.

Time je ukupno uništavanje šume u razdoblju od siječnja do studenoga dostiglo 8.934 četvorna kilometra, što je 83 posto više nego u istom razdoblju 2018. i predstavlja područje veličine Portorika.

Podaci koje je prikupio institut INPE prikupljeni su kroz bazu podataka DETER, sustav koji objavljuje alarme zbog požara i drugih načina ugrožavanja tropskih šuma.

Proces uništavanja šuma obično se uspori u studenome i prosincu tijekom kišne sezone u Amazoni. Brojka za prošli studeni koja govori o uništavanju šume neuobičajeno je visoka.

Istraživači i aktivisti za očuvanje okoliša krive desno orijentiranog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da je ohrabrio rančere i drvosječe pozivajući na razvoj u Amazoni te za slabljenje agencije za okoliš Ibama. (Hina)