Golemi požar koji gori u blizini Sydneya trenutno se ne može ugasiti, upozorile su vatrogasne službe Australije koje se bore s vatrom diljem države, prenosi u subotu BBC.

Požar koji gori na oko 300 tisuća hektara nalazi se samo oko sat vremena vožnje od najmnogoljudnijeg australskog grada. Njegov dim uzrokovao je rast zdravstvenih problema.

BBC piše kako bi Sydney mogao biti obavijen dimom još tjednima, ako ne i mjesecima.

Stanovnicima koji ne mogu obraniti svoju imovinu od vatre poručeno je da odmah napuste svoje domove.

Požari su od listopada ubili više od šest ljudi i uništili više od 700 domova diljem Australije.

Vatra gori i diljem saveznih država Queensland, Victoria, Južna Australija, Zapadna Australija i Tasmanija. Trenutno je aktivno više od 95 požara, a na terenu je oko 2,2 tisuće vatrogasaca.

Snaga vatre i to što se dogodila toliko rano, uoči sezone požara, uzbunila je Australce i pojačala pozive na borbu protiv klimatskih promjena, prenosi BBC.

Zamjenik čelnika vatrogasne službe Novog Južnog Walesa, savezne države u kojoj se nalazi Sydney, kazao je kako se „ti požari ne mogu zaustaviti i da će gorjeti dok se ne promijene uvjeti“.

Vatrena fronta duga je 60 kilometara, dodao je Rob Rogers.

Australskim vatrogascima u pomoć stižu kolege iz Kanade i SAD-a, a zabrinutost raste zbog utorka kad bi temperature oko Sydneya mogle narasti i iznad 40 stupnjeva Celzija.

Ovi požari nisu na razini onih iz 2009., kad je poginulo gotovo 200 ljudi, no donijeli su ogromnu štetu. Samo u Novom Južnom Walesu izgorjelo je 1,6 milijuna hektara zemlje, piše BBC.

(Hina)