Vrhovni sud Španjolske u ponedjeljak je osudio na zatvorske kazne devetero katalonskih dužnosnika zbog referenduma o neovisnosti 2017., što je pokrenulo masovne prosvjede u toj španjolskoj pokrajini.

Vrhovni sud u Madridu osudio je devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog ustanka i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. koji je bio zabranio Ustavni sud, te posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.

Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Katalonska vlada u Barceloni presudu je nazvala "nepravednom" i "osvetom" dok je španjolska vlada u Madridu poručila kako je sudski postupak "bio pravedan" te da su dužnosnici osuđeni zbog "kršenja zakona".

Španjolski Vrhovni sud izdao je i novi europski uhidbeni nalog kojim će od Belgije tražiti izručenje bivšeg predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta.

Puigdemont, koji je bio predsjednik vlade u trenutku jednostranog proglašenja republike Katalonije, u listopadu 2017. otišao je u Belgiju. Iz mjesta Waterloo, udaljenog 20 kilometara od Bruxellesa, vodi međunarodnu kampanju za nezavisnost.

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je u ponedjeljak kako su katalonski zagovornici nezavisnosti osuđeni zbog kršenja zakona a ne svojih političkih ideja.

Sánchez, vođa Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), odbacio je bilo kakvu mogućnost budućeg referenduma pozivajući se na ustav.

Za mjesec dana se suočava s parlamentarnim izborima u Španjolskoj na kojima bi, prema anketama, mogao osvojiti većinu mjesta u parlamentu ali nedovoljnu za samostalno sastavljanje vlade.

"Očekujem suradnju svih stranaka koje poštuju ustav. Moramo restaurirati suživot preko dijaloga, zakona i ustava“, poručio je Sánchez.

Njegovo je stajalište ponovio i španjolski veleposlanik u Hrvatskoj Alonso Dezcallar.

"Na ovom suđenju sudilo se činjenicima, a ne idejama ili ideologijama. Ti su ljudi osuđeni zbog svojih akcija, a ne zbog ideja. U Španjolskoj svi mogu otvoreno iznositi svoje ideje, ali ako prekršite zakon bit ćete sudski gonjeni", istaknuo je veleposlanik u izjavi za Hinu.

Kazao je kako se presude uvijek moraju poštivati, slagali se s njima ili ne. "Mi ne komentiramo niti dajemo bilo kakve ocjene izrečenih kazni", dodao je.

"To je složena i povijesna presuda i mislim da je primjer transparentnosti i učinkovitosti sudstva, koje je ovim slučajem još jednom potvrdilo svoju neovisnost, objektivnost i učinkovitost."

Katalonsko ministarstvo vanjskih poslova ustvrdilo je pak da se radilo o političkom suđenju i presudama isključivo zbog političkih ideja.

Torra zatražio oslobađanje katalonskih dužnosnika

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra zatražio je oslobođenje katalonskih dužnosnika, te najavio "odlučan, nenasilni i demokratski“ odgovor na „nepravedne presude“.

„Katalonija proživljava crne trenutke. Osobe koje su uvijek djelovale miroljubivo i demokratski nepravedno su osuđene. One su napravile ono što su tražili mnogi stanovnici“, rekao je Torra na konferenciji za medije u Barceloni.

„Moja vlada i ja odbacujemo presudu kao nepravdenu i nedemokratsku“, dodao je.

Torra tvrdi da je u međunarodne sporazume koje je potpisala Španjolska uključeno pravo na samoodređenje naroda te da u španjolskom kaznenom zakonu nema odredbe o referendumu.

„Uključeno je pravo na samoodređenje. Refendum nije kazneno djelo u kaznenom zakonu. Španjolska je potpisala pravo na samoodređenje naroda. Ovo je dakle osveta, a ne pravda“, istaknuo je.

„Tražimo puštanje na slobodu zatvorenika i onih u egzilu. Uvijek glasovanje, nikada kazne“, dodao je.

Katalonija je industrijski i turistički jedan od najrazvijenijih dijelova Španjolske, koji stvara 19 posto španjolskog BDP-a. Ranije ankete pokazale su kako su stanovnici podijeljeni po pitanju nezavisnosti.

Španjolska ministrica gospodarstva Nadia Calviño rekla je kako očekuje da će osuđujuća presuda katalonskim zagovornicima nezavisnosti omogućiti Španjolskoj i Kataloniji socijalni i gospodarski napredak.

„Vjerujem da će nam ova presuda otvoriti jednu novu fazu, temeljenu na dijalogu i zakonu“, rekla je Calviño dodavši kako bi primjena zakona trebala popraviti gospodarsku klimu kako bi „Katalonija imala ulogu gospodarskog motora zemlje“.

Diljem Katalonije održani su u ponedjeljak popodne masovni prosvjedi. Prosvjednici su blokirali međunarodni aerodrom El Prat pored Barcelone, a prema aerodromu je prekinut željeznički i cestovni promet.

U Barceloni blokiran aerodrom

Na aerodromu El Prat u Barceloni u ponedjeljak je otkazano 67 letova predviđenih za danas, a taj broj bi mogao i porasti budući da katalonski prosvjednici i dalje blokiraju tu zračnu luku iskazujući nezadovoljstvo osuđujom presudom zagovornicima nezavisnosti, izvijestio je operater španjolskih aerodroma AENA.

Tijekom ponedjeljka je bilo predviđeno 1066 letova na tamošnjem međunarodnom aerodromu.

Prosvjednici su i dalje onamo pristizali tijekom večeri, pješačeći cestom čime je onemogućen promet vozila prema zračnoj luci.

Prekinute su i željeznička te metro linija prema El Pratu.

Ondje je došlo i do policijske intervencije koja je palicama rastjerivala prosvjednike, pokušavajući ih spriječiti da uđu u unutrašnjost aerodroma, premda su neki bili prošli kontrolu.

Bačena je i dimna naprava, pokazale su snimke objavljene na televiziji.

Tijekom prosvjeda je trinaest osoba zatražilo liječničku pomoć, od čega njih deset na aerodromu El Prat, izvijestila je lokalna hitna pomoć. Nitko od njih nije teže ozlijeđen premda su dvije osobe prevezene s aerodroma u bolnički centar.

Dvije osobe su privedene, izvijestila je španjolska javna televizija TVE.

Nekoliko željezničkih pruga u Kataloniji također je blokirano, među kojima i ona u gradu Gironu, uporištu zagovornika nezavisnosti.

Erick Hauck: nezavisnost Katalonije dogodit će se kad-tad

Nezavisnost Katalonije će se kad-tad dogoditi jer će u suprotnom imati problemne samo Katalonija i Španjolska, već Europa i svijet, izjavio je u ponedjeljak Eric Hauck, delegat Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi, nakon izricanja strogih zatvorskih kazni.

"Predsjednik katalonske vlade Quim Torra danas je nakon izricanja presuda kazao da postoji put koji su utrli građani Katalonije, a ne političari. Ako Katalonci i dalje budu vjerovali u taj put, prije ili kasnije neovisnost će se dogoditi. Mora se dogoditi. U suprotnom, ne samo Katalonija i Španjolska, već Europa i svijet, imati će problem", kazao je Hauck.

Prema njegovim riječima, kazne su nepravedne, ali iako nije očekivao da će španjolske vlasti biti blage, "šokiran" je strogim presudama.

"To nije način. Nije način strpati političke čelnike u zatvor i kriminalizirati političko djelovanje", rekao je Hauck za Hinu, ocijenivši da je to "u ovom trenutku pravi pokazatelj stanja demokracije u Španjolskoj".

Također smatra da je to odluka koja se ne tiče samo Katalonaca već svih Europljana.

EK naglasila da se radi o unutarnjoj stvari Španjolske

Europska komisija odbila je u ponedjeljak komentirati presudu katalonskim zagovornicima nezavisnosti, naglasivši da se radi o unutarnjoj stvari Španjolske.

"Europska komisija ne komentira odluke nacionalnih sudova. Oko ove teme je naša pozicija dobro poznata i nije se promijenila. To je, i nastavlja biti, unutarnja stvar Španjolske koja se treba riješiti sukladno ustavnom poretku“, rekla je Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije za španjolsku novinsku agenciju EFE.

 

(Hina)