Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je najavio "skoro" potpisivanje uredbe o uvođenju sankcija turskim čelnicima, te naglasio da će zaustaviti pregovore o trgovinskom sporazumu i povećati carine na čelnik za pedeset posto, kao odgovor na ofenzivu Ankare na sjeveroistoku Sirije.

"Uskoro ću potpisati uredbu o uvođenju sankcija protiv turskih čelnika i svake osobe koja pridonosi turskom destabiliziranju sjeveroistoka Sirije", naveo je Trump u priopćenju.

U njemu se ne navodi koje će osobe biti obuhvaćene, ali se naglašava da će uredba omogućiti Washingtonu "moćne dodatne sankcije" onima koji bi mogli biti uključeni u ozbiljna kršenja ljudskih prava, opstrukciju prekida vatre, te onemogućavanje raseljenima da se vrate kućama.

"Potpuno sam spreman brzo uništiti tursko gospodarstvo ako turski čelnici nastave tim opasnim i uništavajućim putem", dodao je.

Ponovio je i da će povući ostale američke vojnike iz Sirije, osim male skupine na jugu zemlje, te rekao da će oni biti preraspodijeljeni u druge dijelove regije kako bi nadzirali situaciju.

(Hina)