Nakon službene objave o prestanku potrage za sedam članova posade broda "Bourbon Rhode", među kojima i je hrvatski državljanin, kapetan Dino Miškić, obitelj Miškić u subotu je uputila apel premijeru, predsjednici i cijeloj hrvatskoj Vladi da im pomognu da se potraga za nestalima nastavi.

"Obitelj Miškić šokirana je nakon službene objave skandalozne i sramotne odluke o prestanku potrage za sedam nestalih članova posade broda 'Bourbon Rhode', među kojima i je hrvatski državljanin, kapetan Dino Miškić. Obitelj je tijekom proteklih dana od tvrtke i iz drugih službenih kanala dobivala informacije kako će se za tri preostale splavi za spašavanje koje još nisu nađene tragati dok god postoji i najmanja šansa za pronalazak preživjelih. Tri splavi nisu nađene, a potraga je obustavljena nakon samo sedam dana", stoji u otvorenom pismu obitelji Miškić.

Obitelj kapetana Miškića: Pomozite nam da doznamo istinu o nesreći

U pismu pozivaju predsjednicu, predsjednicu i cijelu Vladu Republike Hrvatske da im pomognu.

"S time se ne možemo niti ćemo pomiriti. Apeliramo na premijera, predsjednicu i cijelu Vladu Republike Hrvatske da nam pomognu u borbi za nadu i za pronalazak prave istine o nesreći koja je uništila život 14 obitelji. Molimo da u ovoj mučnoj situaciji iskoristite sav svoj utjecaj kako bi se potraga nastavila do pronalaska tri splavi. Molimo vas da kao predstavnici vlasti učinite sve što je u vašoj moći da se dozna cijela istina i da se takva tragedija više nikada ne ponovi u obitelji niti jednog hrvatskog pomorca", ističe u pismu obitelj Miškić.

Obustavljena potraga za nestalima s potonulog Bourbon Rhodea

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u subotu žaljenje što nema vijesti o kapetanu Dini Miškiću s potonulog broda Bourbon Rhode, ali unatoč obustavi potrage za preostalim nestalim članovima posade, svi trgovački brodovi koji prolaze kroz područje potonuća broda trebaju pažljivo motriti područje i dojaviti korisne informacije nadležnim institucijama, priopćeno je iz MVEP-a.

Francuski križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode, koji je potonuo 26. rujna u Atlantiku, oko 2.000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea.

Na brodu je bilo 14 članova posade, a kapetan broda je bio hrvatski državljanin Dino Miškić. MVEP je izrazio duboko žaljenje što potraga do današnjeg dana nije donijela vijesti o sudbini nestalog kapetana Miškića, ali je svjesno velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih institucija da pronađu nestale pomorce.

Potraga za nestalima je potrajala tjedan dana, a rezultirala je pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli nesreću, te četvorice poginulih.

U potragu su bili uključeni specijalizirani brodovi i avioni, kao i svi trgovački brodovi koji su prolazili kroz zonu potonuća broda, a prema navodima francuskog kriznog stožera CROSS, riječ je o najopsežnijoj potrazi na moru koju su francuske službe poduzele u posljednjih dvadeset godina. Pretraženo je 110.000 km2 oceana što je gotovo dvostruka površina Hrvatske, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Odluka o prestanku potrage donesena je jer postoji vrlo mala vjerojatnost da bi daljnja potraga urodila plodom, s obzirom na okolnosti potonuća broda i na činjenicu da je pretraženo tako veliko područje. Međutim, svim trgovačkim brodovima koji prolaze kroz to područje dane su upute da pažljivo motre i dojave nadležnim institucijama svaku moguću korisnu informaciju, dodaje se u priopćenju MVEP-a. (Hina)