Policija je teško ozlijedila metkom prosvjednika u Hong Kongu nakon što su policijsku jedinicu napali prosvjednici, objavio je policijski izvor, prenosi AFP.

Policajac je pucao iz svog vatrenog oružja nakon što je napadnut i prosvjednik je pogođen u prsa u četvrti Tsuen Wan, rekao je neimenovani izvor. Ranjeni prosvjednik je prebačen u bolnicu Princess Margaret.

Glasnogovornica bolnice je rekla da je 15 osoba hospitalizirano tijekom prosvjeda u utorak, od kojih je jedna osoba primljena u kritičnom stanju, ali nije mogla reći radi li se o prosvjedniku pogođenom metkom.

Prosvjednik je ustrijeljen blizu ulice Hoi Pa u Tsune Wanu, četvrti gdje su se u utorak poslijepodne odvijali žestoki sukobi s policijom. Dvije snimke sukoba postavljene su na društvene mreže.

Policija je suzavce, tijekom dana rastjerivala protuvladine prosvjednike u Hong Kongu koji su se okupili u više gradskih okruga, dok ostatak Kine slavi nacionalni praznik.

Policija i prosvjednici sukobili su se u okrugu Wong Tai Sin gdje su policajci koristili suzavac. Na ostatku poluotoka Kowloon odvijale su se manje demonstracije.

Deseci tisuća prosvjednika oglušili su se na policijsku zabranu i marširali ulicama pozivajući čelnicu Carrie Lam da odgovori na njihove zahtjeve za reformama.

Njihova ljutnja usmjerena je i na Peking koji je golemom vojnom paradom proslavio 70. godišnjicu uspostave Narodne Republike Kine.

Zbog očekivanih nemira zatvoreno je više od pola stanica podzemne željeznice i veći trgovački centri. Povećana je prisutnost policajaca na ulicama.

Mnogi stanovnici Hong Konga vjeruju da se Peking miješa u honkonška pitanja.

"Borimo se za slobodu i demokraciju koju bismo trebali imati jer se Komunistička partija ne drži obećanja o davanju općeg prava glasa", rekao je 30-godišnji prosvjednik Ramon.

"Žele nam uzeti slobodu okupljanja i govora, a policijsko brutalno postupanje ima podršku vladajuće stranke", dodao je.

Prosvjedi u Hong Kongu započeli su 6. lipnja zbog kontroverznog zakona o izručenju građana Hong Konga u Kinu. Britanija je 1997. vratili tu koloniju Kini i tada je dogovoren model "jedna zemlja, dva sustava".

Lam je ranije u rujnu službeno povukla zakon, ali nije suzbila ljutnju jer sada mnogi traže neovisnu istragu policijskog nasilja i izbornu reformu.

Stotine prosvjednika uhićeni su od lipnja.

"Zakon o izručenju bio je samo okidač, ali način na koji vladaju čini nas još bješnjima. Ljut sam na pekinšku vladu jer sve kontroliraju. Honkonška vlada je pod njihovom kontrolom", rekao je prosvjednik Chan.

(Hina)