Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uručilo je u četvrtak prosvjednu notu talijanskom veleposlaniku i najoštrije osudilo podizanje u Trstu spomenika talijanskom začetniku fašizma Gabrieleu D'Annunziju koji je u rujnu 1919. proglasio u Rijeci nezavisnu državu nazvanu Talijanska uprava za Kvarner.

"Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna", priopćio je MVEP.

U priopćenju stoji da "premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima".

MVEP je svoje nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim putem danas prenio talijanskoj strani, uručivši talijanskom veleposlaniku u Zagrebu Adrianu Chiodiju Cianfaraniju prosvjednu notu.

Podizanje spomenika d'Annunziju osudila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

"Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi", napisala je predsjednica na Twitteru.

Također je poručila da se "hrvatsko-talijanska suradnja danas temelji na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojemu se diže skandalozni spomenik razdora".

Na današnji dan, 12. rujna navršava se 100 godina otkad je D'Annunzio na poziv riječkih iredentista sa svojim paravojnim postrojbama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i potom proglasio vlastitu nezavisnu državu, a taj je pohod, koji je uz klicanje dočekalo oko 30.000 tadašnjih Riječana, Mussoliniju bio inspiracija za fašistički marš na Rim 1922.

Iako D'Annunzio s Trstom nema dodirnih točaka, tamošnje gradske vlasti izdvojile su 340 tisuća eura za izložbu njegovih osobnih stvari u galeriji, a pripremaju i postavljanje kipa na Trgu burze. Bit će mu to treći spomenik u Italiji.

(Hina/foto Il Piccolo)