Policija, vatrogasci i hitna pomoć moraju moći utvrditi fizičku lokaciju osobe koja je nazvala broj za hitne slučajeve 112 neovisno o tome ima li telefon SIM karticu, odlučio je u četvrtak Europski sud pravde, u slučaju okrutnog ubojstva u Litvi.

U rujnu 2013., tinejdžerka u gradu Panevezysu bila je oteta, silovana i spaljena živa u prtljažniku automobila. Nazvala je broj za hitne slučajeve 10 puta kako bi pozvala u pomoć, ali ju pozivni centar nije locirao i nije ju mogao pronaći.

Njezina rodbina tužila je kasnije litavsku državu jer nije provela europska pravila po kojima države članice moraju osigurati da se lokacija osobe koja zove besplatno prenese sa svakim pozivom na broj 112. Slučaj je završio na Europskom sudu pravde.

Broj 112 koji vrijedi za cijeli EU može se nazvati fiksnim i mobilnim telefonom, čak i ako nema SIM karticu.

Suci ECJ-a utvrdili su da se europska pravila odnose na svaki poziv na broj 112, čak i ako telefon nema SIM karticu.

Kada je to tehnički moguće, prenesena informacija mora biti dovoljna da se "pouzdano i točno" locira osobu koja zove.

U litavskom slučaju, nije jasno je li telefon imao SIM karticu ili se pozivu nije moglo ući u trag iz nekog drugog razloga.

Sud je zaključio da država članica može biti smatrana odgovornom ako postoji izravna uzročna veza između njezina propusta da u potpunosti provede europski zakon i to za posljedicu ima bilo kakvu štetu.

Slučaj se sada vraća na litavski sud radi konačne presude.

(Hina)