Brazilski vojni zrakoplovi bacaju i ispuštaju vodu na opožarene šume u saveznoj državi Rondonia u Amazoniji, reagirajući na prosvjede diljem svijeta zbog uništavanja najveće svjetske prašume, prema vladinoj video snimci.

Predsjednik Jair Bolsonaro je od nedjelje odobrio vojne operacije u sedam saveznih država za borbu protiv požara u Amazoniji na zahtjeve za pomoć koje su uputile njihove lokalne vlade, rekla je glasnogovornica njegova ureda.

Video snimka koju je u subotu objavilo ministarstvo obrane pokazala je vojni zrakoplov izbacuje tisuće litara vode iz dvije divovske sapnice leteći kroz oblake dima blizu krošnja drveća.

Reakcija je uslijedila nakon što su čelnici zemalja G7 koji se sastaju u Francuskoj izrazili veliku zabrinutost zbog požara.

Francuski je predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju rekao da G7 priprema dogovor o pružanju "tehničke i financijske" pomoći zemljama pogođenim požarima u Amazoniji.

Blizu 80.000 požara zabilježeno je diljem Brazila do 24. kolovoza, što je najveći broj u najmanju ruku od 2013., prema agenciji za istraživanje svemira INPE.

Bolsonaro je objavio u petak da će vojska biti poslana nakon nekoliko dana kritika javnosti i svjetskih čelnika da Brazil ne čini ništa protiv požara.

Osim Rondonije brazilska vlada tek treba objaviti pojedinosti operacija za druge savezne države. Ministarstvo obrane je reklo u subotu da je u brazilskoj sjevernoj regiji Amazoniji na raspolaganju 44.000 vojnika ali nije rekla koliko će ih na kojem mjestu biti upotrijebljeno i što će raditi.

Stotine novih požara pustoše Amazoniju

Stotine novih požara nastavlja u subotu pustošiti amazonsku prašumu u trenutku dok raste međunarodni pritisak na brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da obuzda požare u plućima svijeta.

Sudbina najveće tropske šume na planetu koju već danima proždire plamen u fokusu je summita G7, koji se ovaj vikend održava u francuskome Biarritzu.

Po posljednjim službenim podacima, od siječnja 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. otkad se o tomu vodi evidencija.

Stručnjaci kažu da su požari posljedica krčenja šuma, uz otegotnu okolnost velike suše koja će se nastaviti i tijekom rujna.

Više od polovine požara gori diljem Amazonije, a po podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE) između četvrtka i petka planula su nova 1663.

Početkom kolovoza otpušten je šef INPE-a pošto je objavio podatke o pretjeranom krčenju šuma koje Jair Bolsonaro smatra neistinitima.

Izneseni podaci su pokazali da je krčenje šuma tijekom srpnja bilo gotovo četiri puta veće nego u istome mjesecu 2018. godine.

Podaci su objavljeni dan nakon što je predsjednik države najavio da će u borbu protiv vatrene stihije i protiv kriminala u regiji poslati vojne snage.

Uz povike "Spasite Amazoniju" u petak je u Sao Paulu i Rio de Janeiru prosvjedovalo više tisuća ljudi, a demonstracije su, na poziv nevladinih organizacija održane i ispred veleposlanstava i konzulata Brazila u raznim državama svijeta.

Poziv je uputio i pokret mlade švedske aktivistice Grete Thunberg.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je optužio Jaira Bolsonara da "laže" kada govori o svojem angažmanu na zaštiti okoliša te je najavio da se u takvim okolnostima Francuska protivi kontroverznom sporazumu EU-Mercosur.

EU i Mercosur, blok zemalja koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, krajem lipnja postigli su politički dogovor o novome trgovinskom sporazumu koji bi za obje strane trebao stvoriti mogućnost za održivi rast uz istodobno jamčenje zaštite okoliša i očuvanje interesa potrošača u EU-u i osjetljivih gospodarskih sektora.

Dok Amazonija gori, Bolsonaro svijetu poručuje da se ne miješa

U jeku sve većih međunarodnih kritika zbog požara koji bijesne širom Amazonije, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u četvrtak je priznao da je moguće da farmeri ilegalno podmeću šumske požare, no rekao je da se stranci ne trebaju miješati u brazilska unutarnja pitanja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres na Twitteru su izrazili zabrinutost zbog požara koji su dosegli rekordan broj ove godine, uništili široke pojase šume koji se smatraju vitalnim bedemom protiv globalnog zatopljenja.

Bolsonaro je ljutito odgovorio na to što smatra upletanjem.

"Te zemlje koje ovdje šalju novac, ne šalju ga iz milosrđa ... šalju ga u svrhu upletanja u našu neovisnost", rekao je u prenošenju uživo putem Facebooka.

No ranije u četvrtak, rekao je da Brazil sam nema sredstava da kontrolira požare.

"Amazonija je veća od Europe, kako se možete boriti protiv podmetnutih požara na takvu prostoru?", pitao je novinare nakon što je napustio predsjedničku rezidenciju. "Nemamo za to sredstava".

Požari u Amazoniji porasli su za 83 posto ove godine u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, pokazuju vladini podaci.

Premda požari jesu uobičajeni i prirodni događaji u ovo doba godine, zaštitari prirode za ogromno povećanje broja požara okrivljuju farmere koji vatru podmeću radi stvaranja pašnjaka.

Farmeri su možda dobili prešutno ohrabrenje desničarskog predsjednika, koji je vlast preuzeo u siječnju.

Bolsonaro je u više navrata rekao da vjeruje kako Brazil mora otvoriti Amazoniju za poslovne interese, da dopusti rudarstvo, poljoprivredu, drvnim kompanijama da iskoriste prirodne izvore.

U srijedu je za podmetanje požara okrivio nevladine organizacije, za što nije dao ni jedan dokaz.

Čini se da je uzmaknuo u četvrtak, kad je prvi put izrekao da bi u pozadini podmetanja mogli biti farmeri.

(Hina)