Zadnji summit skupine G7 završio je šokantnim tvitom američkog predsjednika Donalda Trumpa kojim je iz predsjedničkog zrakoplova obavijestio svjetske čelnike da povlači svoj potpis sa završne deklaracije.

Trumpov glavni savjetnik za gospodarstvo Peter Navarro morao se potom ispričati zbog toga što je kazao da za kanadskog premijera Justina Trudeaua, domaćina skupa, postoji "posebno mjesto u paklu" jer je pokušao zabiti nož u leđa američkom predsjedniku.

Trump je, naime, otišao ranije sa sastanka prije kako bi otputovao u Singapur na summit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, događaj nad kojim je imao veću kontrolu i koji ga je više zanimao.

Ove godine sastanak G7, skupine koja okuplja sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta, mogao bi proći bez usvajanje zajedničke izjave i rituala dogovaranja kompromisne formulacije do kasno u noć. Razlog je jednostavan - ne može biti svađe o dokumentu koji ne postoji.

Trumpovi očekivani okršaji s dugogodišnjim europskim partnerima u vezi trgovinske razmjene i digitalne trgovine vjerojatno će baciti sjenu na ovogodišnji skup u francuskom Biarritzu, premda bi mogao pronaći prijatelja u Borisu Johnsonu, novom britanskom premijeru i zagovorniku brexita bez sporazuma o razdruživanju.

Carine i digitalni porez

SAD će u studenome odlučiti hoće li uvesti carine europskim proizvođačima automobila, što bi jako pogodilo Njemačku, koja je već na rubu recesije.

Nadalje, Trump ima niz problema s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, domaćinom sastanka.

Zaprijetio je da će nametnuti carine na francuska vina i osvetiti se za odluku Pariza da uvede tzv. digitalni porez.

Bijela kuća smatra da će taj porez nepravedno pogoditi američke tehnološke divove.

Trump je rekao da je američka savezna vlada ta koja treba prvo ubirati poreze od tih tvrtki, prije stranih država. Europljani i druge zemlje smatraju da te korporacije, budući da zarađuju na njihovim tržištima, moraju i plaćati poreze ondje gdje ostvaruju prihode.

Digitalni porez, kao i evoluirajuća uloga digitalnih i kriptovaluta kao što je libra, koju Facebook planira pustiti u optjecaj iduće godine, vjerojatno će biti jedna od tema sastanka G7.

Pitanja šireg dosega, kao što je globalna financijska stabilnost, sve više se obrađuju na razini G20, širem forumu koji obuhvaća zemlje s brzo rastućim gospodarstvom.

Američki predsjednik putuje na summit u Biarritzu, koji se održava od 24. do 26. kolovoza, u kontekstu bojazni u domovini da se američko gospodarstvo tijekom njegova mandata 'pregrijalo' i da mu slijedi razdoblje stagnacije, ako ne i recesije.

Savjetnici Bijele kuće izrazili su, međutim, u nedjelju uvjerenost da gospodarstvo cvjeta.

"Nemojmo se bojati optimizma", rekao je Larry Kudlow, ključni Trumpov savjetnik, pozdravljajući "blockbuster brojke" u gospodarstvu.

"Sigurno ne vidim recesiju", naglasio je.

Kudlov je, doduše, jednako govorio i pred slom 2007. koji se pretvorio u globalnu krizu, čije posljedice američka radnička klasa i dalje osjeća.

Ekonomska ravnopravnost

Macron je kao jednu od tema summita istaknuo ekonomsku ravnopravnost, u nastojanju da da novi poticaj multilateralizmu i unaprijedi globalizaciju.

Ugled liberalnog međunarodnog poretka jako je poljuljan, posebice Trumpovim protekcionizmom i povlačenjem iz međunarodnih sporazuma kao što je Pariški sporazum o klimi.

Trump ima i diplomatski problem zbog toga što nije sastavio jasnu koaliciju saveznika protiv Kine, a sve se više uvlači u trgovinski rat s tom zemljom, drugim najvećim gospodarstvom na svijetu.

Ključna europska gospodarstva nisu ga slijedila kada je riječ o Huaweiju, kineskom telekom divu koji je Washington stavio na crnu listu.

Američka administracija ne uspijeva ni uvjeriti Europu i druge zemlje da podrže njezin plan "maksimalnog pritiska" na Iran, a posebice Macron nastoji spasiti iranski nuklearni sporazum iz 2015. iz kojeg se Trump prošle godine jednostrano povukao.

Dakle, najviše što se od ovogodišnjeg summita G7 može očekivati, barem kada je riječ o domaćinu, pozitivni su bilateralni razgovori, odnosno susreti u četiri oka koji su postali ključni element takvih skupova.

Dodatni bonus bio bi kada bi američki predsjednik izbjegao sukobe sa saveznicima koji bi samo uzburkali osjećaje pred probleme na području trgovine koji se očekuju ove godine.

Rusija o povratku u G7: Pokažite konkretnu ponudu

Rusija treba dobiti i proučiti stvarne prijedloge za njezin povratak u skupinu G7, rekla je u srijedu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da bi bilo prihvatljivo dopustiti Rusiji povratak u skupinu G7 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.

"Teško je shvatiti o čemu se tu zapravo radi", rekla je Zaharova, a objavila novinska agencija Interfax.

"Zato je potrebno prebaciti raspravu o ovoj temi iz zabavne sfere na profesionalnu ako se skupina G7 želi pozicionirati kao ozbiljan format", dodala je Zaharova.

Rusija je 2014. izbačena iz tadašnje skupine G8 zbog aneksije Krima.

(Hina)