Francuska će raspisati međunarodni arhitektonski natječaj kako bi donijela odluku treba li i kako zamijeniti toranj na katedrali Notre Dame, koja je pretrpjela velika oštećenja u požaru u ponedjeljak, rekao je u srijedu premijer Edourad Philippe.

Toranj koji je izgorio u ponedjeljak bio je djelo restauratora iz 19. stoljeća Eugenea Violleta le Duca, rekao je.

"Međunarodni natječaj odlučit će treba li obnoviti toranj, treba li toranj koji je dizajnirao i sagradio Viollet le Duc biti obnovljen na isti način, identično", rekao je.

Katedrala bi isto tako mogla dobiti i "nov toranj, prilagođen tehnikama i izazovima našeg vremena", dodao je.

Mnogobrojni milijarderi i privatni donatori obećali su već stotine milijuna eura za obnovu katedrale.

Francuska obitelj Pinault, među najbogatijima u zemlji, koja je u ponedjeljak navečer odmah najavila da će donirati 100 milijuna eura za obnovu katedrale, kazala je u srijedu da će se odreći poreznih olakšica na koje zbog toga ima pravo.

"Donacija za parišku Notre Dame neće biti predmet nikakve porezne olakšice. Obitelj Pinault smatra naime da ne dolazi u obzir da teret za to snose francuski porezni obveznici", priopćio je Francois-Henri Pinault, predsjednik obiteljskog holdinga i grupe za luksuzne proizvode Kering.

Od 2003., poduzeća koja ulažu u kulturu mogu odbiti od oporezivanja 60 posto svojih rashoda za kulturno pokroviteljstvo (66 posto za pojedince).

Tri najbogatije francuske obitelji donirale su ukupno pola milijarde eura, a za obnovu katedrale najavile su već gotovo 800 milijuna eura.

(Hina)