Požar u pariškoj katedrali Notre Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci.

Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

"Najgore je izbjegnuto", izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.

Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.

"Nastavit ćemo paziti na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda", izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe u ranim jutarnjim satima.

U čuvenoj pariškoj katedrali Notre Dame izbio je požar u ponedjeljak poslijepodne. Uzrok požara zasad nije poznat, ali vatrogasci misle da bi mogao biti povezan s radovima na obnovi crkve.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se stupovi dima koji su uzdižu u zrak iznad 850-godišnje gotičke zgrade.

Prošle je godine Katolička Crkva u Francuskoj pokrenula hitan apel za osiguravanje financijskih sredstava za spas katedrale, koja se počela raspadati.

Oko 13 milijuna turista posjećuje Notre Dame svake godine.

Francusku šokirao strašan požar u pariškoj katedrali Notre Dame

Strašan požar zahvatio je u ponedjeljak navečer parišku katedralu Notre Dame i srušio toranj najposjećenijeg povijesnog spomenika Europe, što je užasnulo cijelu zemlju.

Gusti dim se uzdiže iz katedrale, koju gutaju plamenovi, a te potresne snimke izravno emitiraju francuske tv-postaje i društvene mreže.

"Strašan požar", rekla je gradonačelnica Anne Hidalgo dok su se tisuće Parižana okupljale na mostovima Ile de la Cite u središtu Pariza, rastužene uništenjem spomenika upisanog u gene Pariza i Francuske.

Predsjednik Emmanuel Macron koji je krenuo na mjesto požara, izrazio tugu cijelog naroda: "Tužan sam dok gledam kako gori dio nas", napisao je na Twitteru.

Taj požar je vjerojatno povezan s radovima obnove katedrale, rekli su vatrogasci.

Vatra koja se šiti iznimno brzo, zahvatila je krovište gotičke katedrale, rekli su vatrogasci. Buknula je oko 16:50 sati na skelama krovišta, da bi se početkom večeri srušio toranj visok 93 metra.

Pokrenuta je specijalna akcija da se pokušaju spasiti umjetnička djela, rekao je zamjenik gradonačelnice Emmanuel Gregoire.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkazao je svoje planirano obraćanje naciji u ponedjeljak navečer zbog "užasnog požara" koji je zahvatio znamenitu parišku katedralu.

Američki predsjednik Donald Trump je reagirao na Twitteru i naglasio kako je "strašno vidjeti taj požar i da treba brzo djelovati".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da "strašne snimke požara zadaju zadaju bol. Notre Dame je simbol Francuske i naše europske kulture".

Stotine Parižana i turista užasnuti gledaju gusti dim s obližnjih mostova.

Ova katedrala koja je i marijansko svetište, podignuta je u rang bazilike, i u njoj se svakodnevno služilo pet misa, a nedjeljom sedam. Uz sve svetkovine svake godine je tom katedralom odjekivalo više od 2000 crkvenih obreda.

Nitko nije ozlijeđen u požaru, rekao je državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Laurent Nunez.

"Sve se ruši", kazao je jedan policijski časnik.

Simbol Pariza

Katedrala je opisana u klasiku Victora Hugoa "Zvonar crkve Notre Dame".

"Imam puno prijatelja u inozemstvu i svaki put kad dođu predložim im da posjete Notre Dame", rekla je svjedokinja Samantha Silva suznih očiju.

"Posjetila sam katedralu toliko puta, ali više nikada neće biti isto. Ona je istinski simbol Pariza."

"Zapravo je cijelo krovište nestalo. Ne vidim nade za zgradu", rekao je očevidac Jacek Poltorak gledajući požar s balkona na petom katu zgrade udaljene dva bloka od južne fasade srednjovjekovne katedrale, jedne od najposjećenijih znamenitosti u Francuskoj.

Katedrala je bila usred renoviranja, neki dijelovi su bili pod skelama, a brončane skulpture su premještene zbog radova.

Notre Dame, čija je gradnja započela 1163., smatra se jednim od najljepših primjera francuske gotičke arhitekture.

Veći dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara.

"Unutar katedrale se nalazi mnoštvo umjetničkih djela (...) ovo je istinska tragedija", rekla je novinarima na mjestu događaja gradonačelnica Hidalgo.

UNESCO je tvitao kako "pomno prati situaciju i podržava Francusku u očuvanju i obnavljanju neprocjenjivog nasljeđa".

Pet činjenica o katedrali

Golema plamena buktinja uništila je središnji toranj i krovište katedrale Notre-Dame, pariške, francuske i svjetske kulturne znamenitosti. Slijedi pet činjenica o gotičkom remekdjelu starom više od 850 godina.

- Kamen temeljac za crkvu Notre Dame (Naše Gospe) položen je 1163. za vladavine Luja VII., u vrijeme kada se srednjovjekovni Pariz širio u broju stanovnika i jačao kao političko i ekonomsko središte francuskog kraljevstva.

- Gradnja će se nastaviti veći dio idućeg stoljeća, a do velike rekonstrukcije i gradnje dodataka dolazi u 17. i 18. stoljeću. Kameni radovi na pročelju i vitraji oživotvoruju slike i pouke iz Biblije.

- Građevinom dominiraju dva obrubljena zvonika iz 13. stoljeća. Takozvani "bourdon", najveće zvono, naziva se "Emmanuel".

- Do vrha zvonika vodi 387 stuba koje posjetitelje vode kroz galeriju himera, mitskih stvorenja sastavljenih od više životinja. Najpoznatija od njih je vodoriga koja sjedi na vrhu katedrale i promatra Pariz glavom naslonjenom o dlanove.

- Victor Hugo iskoristio je katedralu kao mjesto radnje svoga romana "Zvonar crkve Notre-Dame". Grbavac Quasimodo, glavni lik, izaziva strah Parižana svojom nakaznosti. Utočište nalazi u katedrali gdje postaje zvonar. Po romanu je snimljeno nekoliko igranih i animiranih filmova.

(Hina)