Srbijanska policija je tijekom dvodnevnih prosvjeda u Beogradu preko vikenda privela ukupno 18 osoba, devet zbog prekršaja zakona o javnom redu, a osam zbog učinjenih kaznenih djela, priopćio je u ponedjeljak direktor policije Vladimir Rebić.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da su tri osobe zadržane zbog sumnje da su nasilno ušle u RTS, prijetile motornom pilom, te razbile staklo i bezobzirno se ponašale prema zaposlenicima javnog tv-servisa i policajcima.

Prekršajni sud je po hitnom postupku već procesuirao sedam osoba, šestero ih je osuđeno na 30 dana zatvora, jedna osoba na novčanu kaznu, a protiv dvije će se voditi prekršajni postupak u redovnoj proceduri.

Među uhićenima zbog kaznenih djela njih šest osumnjičeno za nasilničko ponašanje na javnom skupu, tri su osobe u proceduri policijskog zadržavanja, a protiv tri se vodi postupak u redovnoj proceduri.

Povodom jučerašnjeg zahtjeva oporbenih čelinika da se, kako je rekao, "oslobode djeca", direktor policije ukazao je da srbijanski zakoni podrazumijevaju da su djeca osobe mlađe od 14 godina, a da je veći broj privedenih stariji od 20 godina, a neki su i četrdesetogodišnjaci.

Na pitanje koji je odgovor policije na jučerašnji ultimatum predsjednika Pokreta Dveri Boška Obradovića da svi privedeni nakon subotnjeg upada u RTS budu pušteni danas do 15 sati ili će uslijediti novi prosvjedi, Rebić je rekao da je "Srbija pravna država" i da se "zna koji organ šta radi".

"Policija ne utječe na odluke drugih nadležnih organa, odnosno suda. Nerealno je da netko iz policije zove sud. Mogu konstatirati da je najava prosvjeda besmislena. Nema potrebe da se na ovaj način iskazuje zahtjeve. Jasna je procedura i sud je donio odluke", rekao je srbijanski direktor policije.

Tijekom vikenda u Beogradu je protiv vlasti srbijanskog predsjednika prosvjedovalo na tisuće ljudi, a skupina prosvjednika, predvođena jednim od čelnika Saveza za Srbiju i predsjednikom konzervativnog-desničarskog pokreta Dveri Boškom Obradovićem, upala je u subotu navečer u zgradu Radio-televizije Srbije tražeći da se organizatori prosvjeda "1 od 5 milijuna" obrate javnosti i u programu RTS-a priopće svoje zahtjeve, optužujući javni tv servis da se stavio samo u službu režima.

Među uhićenima su i reperi Miljan Čičić i Milan Pernat, koji nastupaju pod imenom Pokret ujedinjenih fantoma (PUF), a pišu i pjevaju satirične stihove, pjesme i parodije i izvode šaljive i ironične ulične perfomanse.

Na prosvjedima "1 od 5 milijuna" se pojavljuju noseći fantomke i maskirne odore, izvodeći ulične performanse čija je tema neki od događaja između dva prosvjeda, a rekvizit ove subote bila im je motorna pila i odrezana grana drveta, kao aluzija na masovnu sječu stabala u zaštićenoj zoni povjesnog spomenika Kalemegdanska tvrđava, na kojoj gradska vlast planira graditi žičaru.

Beogradski mediji i tabliodi bliski srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću te direktor RTS Dragan Bujošević, u obraćanju javnosti poslije upada prosvjednika u RTS, motornu pilu dvojice repera i performera okarakterizirali su kao sredstvo prijetnje i nasilja.

(Hina)