Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da će predsjednika Europskog parlamenta Antonija Taianija upozoriti na neprihvatljivost njegovih izjava u Basovizzi kod Trsta koje su izazvale niz ogorčenih reakcija u Sloveniji.

"Pismeno ću ga upozoriti da je takva retorika u današnjoj Europi neprihvatljiva i u suprotnosti s vrijednostima koje zastupa i mora zastupati EU. Želio bih da se ta priča ovime zaključi i da se više ne ponavlja", kazao je Cerar u izjavi za slovenske medije.
"Ja osobno i ministarstvo vanjskih poslova odbacujemo takvo falsificiranje naše zajedničke europske i slovenske povijesti, a ono što je Tajani u Basovizzi rekao posebno je neprihvatljivo i nečuveno. Takve izjave izazivaju strah", kazao je Cerar.
Prema navodima slovenskih medija, Tajani je u Basovizzi kod Trsta, na proslavi obilježavanja talijanskog Dana sjećanja na žrtve fojbi koji se obilježava svake godine 10. veljače među ostalim izjavio "Neka živi Trst, živjela talijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija", što vodeći slovenski političari smatraju povijesnim revizionizmom, te izokretanjem stvarnih ratnih događaja za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i prije njega, te žrtava koje su Hrvati i Slovenci iz Dalmacije, Istre i iz Slovenskog primorja podnijeli pod talijanskim fašizmom, budući da je odlazak Talijana iz krajeva koji su Italiji pripali nakon Prvog svjetskog rata nakon Drugog rata protumačen svojevrsnim etničkim čišćenjem od strane tadašnjih jugoslavenskih komunjističkih vlasti.
Predsjednik vanjskopolitičkog odbora u slovenskom parlamentu Matjaž Nemec ( stranka socijaldemokrata, SD) protestirao je također protiv izjava Matea Salvinija i Antonija Tajanija te najavio da će njegova stranka u Europskom parlamentu potaknuti raspravu zaslužuje li netko tko zastupa pristrane i revizionističke izjave da bude predsjdnikom te europske institucije.

Uslijed skandala koje su izazvali nedjeljni nastupi talijanskih političara u Basovizzi kod Trsta slovenska će vlada vjerojatno pozvati na razgovor talijanskog veleposlanika u Ljubljani, a nije isključeno niti slanje prosvjedne diplomatske note Rimu, navode diplomatski izvori koje prenose mediji u Sloveniji.

Pahor pisao talijanskom predsjedniku zbog izjava Salvinija i Tajanija

Slovenski predsjednik Borut Pahor pisao je u ponedjeljak talijanskom predsjedniku Sergiu Mattarelli u vezi s provokativnim izjavama potpredsjednika talijanske vlade Mattea Salvinija i predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija na obilježavanju sjećanja na žrtve fojbi u nedjelju u Basovizzi kod Trsta.

Pahor je u pismu izrazio duboku zabrinutost izjavama koje su u Sloveniji većinom označene nečuvenim slučajem povijesnog revizionizma, te naveo da nije prvi put da se u susjednoj Italiji pojavljuju i javno iznose slične teze, objavili su slovenski mediji.

Salvini je poručio u nedjelju na Facebooku da "užasi masakra i sjećanja na naše zemljake silovane, mučene i divljački ubijene, bačene u jamu, još uvijek žive...". "Koja je bila njihova krivica? To, što su bili Talijani. Tko zaniječe, taj ubije dva pita. Mi ne zaboravljamo", napisao je on na Twitteru a prenijeli su slovenski mediji.

Tajani je na Facebooku emitirao izravni prijenos s mjesta ceremonije i objavio kako se tamo obilježava stradanje žrtava protutalijanske mržnje. "Ubili su ih oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, ubijeni su jer nisu ispustili našu trobojnicu."

"Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija", rekao je Tajani na kraju svog govora a prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Izjave Tajanija i Salvinija osudilo je i slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Kako navodi ministarstvo u izjavi, pijetet prema žrtvama totalitarizama te tragičnog razdoblja rata i poraća kao i sjećanje na te događaje su "civilizacijski čin" i načelo na kojemu se temelji i Europska unija, ali ih se ne smije politički koristiti i njima manipulirati.

"Zato jučerašnji pokušaji jednostrane i selektivne interpretacije povijesnih događaja u pograničnom prostoru nisu u duhu tih vrijednosti. Dodatnu zabrinutost potiču zato izjave usmjerene na povijesni revizionizam, što je u suprotnosti s načelima europskog poretka koji je određen Helsinškom završnom poveljom o sigurnosti i suradnji u Europi", stoji u priopćenju ministarstva.

Više slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu najavilo je da će zatražiti da se o izjavama Tajanija kod Basovizze raspravlja u Europskom parlamentu.

(Hina)