Zemlje se moraju dogovoriti o mjerama za zaštitu klime na konferenciji UN-a u prosincu te moraju postaviti ambicioznije ciljeve kako bi obuzdale globalno zatopljenje, poručili su čelnici šesnaest europskih država u petak putem zajedničkog apela.

Globalno zatopljenje "ugrožava različita područja, uključujući poljoprivredu, šumarstvo, turizam, opskrbu energijom i vodom te globalno zatopljenje neizbježno postaje ozbiljna prijetnja miru i stabilnosti širom svijeta", navodi se u apelu, koji je inicirao austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

Na konferenciji COP 24, koja počinje 2. prosinca u poljskom gradu Katowice, države će pregovarati o pravilima za implementaciju Pariškog sporazuma o klimi iz 2015., kao i o financiranju politika za zaštitu klime.

Europski su čelnici ukazali na nedavni izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, u kojemu se upozorava kako je potrebno poduzeti drastične korake, ako se želi smanjiti daljnje povećanje temperature do 1,5 Celzijevih stupnjeva.

"Više se mora učiniti, i akcije moraju biti brze, odlučne i zajedničke", naveli su europski čelnici, pozivajući vlade da obećaju ambicioznije nacionalne ciljeve u pogledu klimatskih promjena.

"Ostavimo svijet vrijedan življenja našoj djeci i budućim generacijama", navodi se u apelu.

Apel su potpisali predsjednici Austrije, Cipra, Finske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Italije, Latvije, Litve, Portugala, Slovenije i Švicarske te premijeri Nizozemske i Švedske.

(Hina)