Interpol je izabrao Južnokorejca Kim Jong-yanga za svog predsjednika odbacivši kandidaturu ruskog favorita za tu dužnost, javlja BBC u srijedu.

Dva su kandidata bila u utrci za završetak mandata od četiri godine koji je bivši kineski šef trebao dovršiti 2020.: sadašnji privremeni predsjednik Južnokorejac Kim Jong-yang i nekadašnji visoki ruski dužnosnik Aleksandar Prokopčuk.

Kima, aktualnog privremenog predsjednika, izabrale su u srijedu zemlje članice Interpola na svojoj godišnjoj općoj skupštini u Dubaiju.

On je pobijedio Prokopčuka (57), koji je smatran favoritom za tu dužnost. Prokopčuk, inače rođen u Ukrajini, veteran je ruskog ministarstva unutarnjih poslova. Godine 2016. izabran je za potpredsjednika Interpola.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u utorak da Sjedinjene Države "čvrsto podupiru" južnokorejskog kandidata za predsjednika Interpola u utrci s ruskim suparnikom.

Međunarodna policijska organizacija ostala je bez predsjednika nakon nagle "ostavke" Menga Hongweija koji je u Kini optužen za korupciju i zagonetno je nestao početkom listopada dok je boravio u posjetu domovini.

Premda je predsjednička dužnost više počasne nego operativne naravi, kandidatura ruskog generala izazvala je gnjev kritičara Moskve zbog straha da bi svjetska policija mogla postati oruđe u službi Rusije.

Četvero američkih senatora su u otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak pozvali predstavnike 192 zemlje članice Interpola da odbiju Prokopčukovu kandidaturu.

Reakcija Kremlja bila je štura, njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov je u utorak izrazio negodovanje zbog "jedne vrste upletanja" a rusko ministarstvo unutarnjih poslova je ocijenilo da je "neprihvatljiva politizacija" te "strukovne međunarodne organizacije".

(H)