Najmanje 25 osoba je poginulo u požarima koji su progutali desetke tisuća hektara u Kaliforniji, gdje vjetrovi mogli dodatno razbuktati vatru, navele su vlasti u nedjelju.

Više od 250.000 osoba je primilo nalog za evakuaciju iz domova u velikoj regiji blizu Sacramenta, glavnog grada te države na zapadu Sjedinjenih Država i u Malibuu.

Vatrogasci se bore s vatrom na dva kraja države: s požarom "Camp Fire" u okrugu Butte, na sjeveru gdje je najveće žarište u kojem je poginulo najmanje 23 osoba i s "Woolsey Fire"oko Los Angelesa i Malibua gdje su pronađena dva tijela u automobilu.

Vatrogasci se bore protiv opasnih vjetrova Santa Ana, vrućih i suhih vjetrova u unutrašnjosti zemlje koji proširuju požare, prema priopćenju vlasti.

Danas se više od 8000 federalnih, državnih i lokalnih vatrogasaca bori s vatrom, rekao je na konferenciji za novinare jedan dužnosnik vatrogasne agencije Californie CalFire Scott Jalber.

Uz snažne vjetrove "Camp Fire", koji je buknuo u četvrtak postao je najrazorniji požar ikada zabilježen u Kaliforniji s više od 6700 kuća, među kojima je i jedna bolnica uništenih u Paradiseu, gradu sa 27.000 stanovnika.

Požar koji je do sada poharao više od 40.000 hektara je tek 25 posto pod kontrolom, prema podacima CalFirea.

Vlada procjenjuje da će za potpuno svladavanje požara trebati ukupno tri tjedna.

(Hina/foto EPA/MIKE NELSON)