Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je službeno otvorio najveći most u svijetu preko mora, kolosalni projekt koji povezuje Hong Kong, Macao i kontinentalnu Kinu, u vrijeme kada Peking učvršćuje vlast u bivšoj britanskoj koloniji.

U toj infrastrukturi dugoj 55 km izmjenjuju se dug cestovni mostZahvaljujući umjetnim otocima i orijaškim petljama omogućuje povezivanje hongkonškog otoka Lantaua na istoku s bivšim portugalskim posjedom Macaom i gradom Zhuhaijem, u pokrajini Guangdongu na zapadu.

 

"Službeno proglašavam otvorenim most Hong Kong - Zhunai - Macao", rekao je kineski predsjednik u kratkoj izjavi na prigodnoj svečanosti u Zhuhaiju, nakon čega je na golemom zaslonu iza njega puštena video montaža s vatrometom na golemom mostu.

Predsjednik hongkonške vlade Carrie Lam je prije toga zahvalio kineskom predsjedniku što je došao na tu svečanost i pohvalio je "veličanstven izgled" mosta.

Izgradnju mosta koja je počela 2009. obilježili su prekoračenje rokova, probijanje proračuna, optužnice za korupciju i pogibije radnika.

Vlasti očekuju da će ovo graditeljsko čudo potaknuti trgovinu zahvaljujući približavanju dviju obala tjesnaca.

No protivnici projekta u Hong Kongu vide ga kao pokušaj Pekinga da učvrsti vlast u bivšoj britanskoj koloniji koja na papiru ima široku autonomiju zahvaljujući načelu "Jedna zemlja, dva sustava" primijenjenom kod njezina povratka pod kinesku vlast 1997.

(Hina)