Stanovnici Slavonskog Broda i okolice čuli su u utorak u 21 sat i 30 minuta snažnu eksploziju iz smjera Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, a nekoliko trenutaka kasnije mogao se vidjeti plamen.

Iz brdskog dijela plamen, koji se diže visoko, jasno se vidi i 15-ak minuta nakon eksplozije praćene detonacijom. 

Za sada se policija ne može dobiti, telefonski broj OKC-a je stalno zauzet.

U pogonima rafinerije nafte u Bosanskom Brodu oko 21 sat i 30 minuta dogodila se snažna eksplozija čiji uzrok nije poznat, a prema dostupnim informacijama u tom je incidentu ozlijeđeno više osoba koje su se tamo nalazile.

Načelnik općine Bosanski Brod Ilija Jovičić potvrdio je lokalnim medijima u Bosni i Hercegovini kako su ozlijeđeni radnici rafinerije, a u krug rafinerije su upućene vatrogasne ekipe kako bio suzbile požar koji je izbio nakon eksplozije.

Za Televiziju RS (RTRS) kazao je kako gasitelji ulažu napore kako bi što prije ugasili vatru.

Mediji su prenijeli informacije dobivene od lokalnog stanovništva kako su od eksplozije popucali prozori na brojnim zgradama a nakon toga se u Bosanskom Brodu mogao osjetiti težak smrad.

Prema prvim informacijama eksplozija se dogodila u jednom od postrojenja rafinerije koje je Jovičić opisao kao pogon broj 4 no nije pojasnio što se tamo točno proizvodilo.

Duspara i Marušić: Nema opasnosti za građane Slavonskog Broda

U rafineriji u Bosanskom Brodu su se u utorak u 21,30 sati dogodili eksplozija i požar, no nema opasnosti za građane Slavonskog Broda, poručili su gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara i Brodsko-posavski župan Danijel Marušić nakon zajedničke sjednice gradskog i županijskog stožera civilne zaštite.

Stožeri civilne zaštite Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije održali su u utorak u 22,30 sati hitnu sjednicu kako bi razmotrili stanje nakon eksplozije i požara u rafineriji u Bosanskom Brodu, u kojima je ozlijeđeno osam radnika, a nakon sjednice čelni ljudi grada i županije obratili su se javnosti s umirujućim porukama.

"Za građane Slavonskog Broda nema opasnosti, pratimo mjerne postaje 1 i 2, štetni plinovi su u granicama normale, odnosno na najnižim mogućim granicama", rekao je Duspara.

Vjetar puše prema Derventi, koja je južno od Slavonskog Broda, dodao je Duspara i najavio kako će mjerodavne službe cijelu noć pratiti stanje plinova. Mislim da je sve pod kontrolom, istaknuo je.

Iz BiH je izvješćeno da u incidentu u rafineriji nafte nitko nije smrtno stradao, a osam radnika koji su ozljeđeni izvan su životne opasnosti. Požar koji je izbio nakon eksplozije u postrojenju broj 4 stavljen je pod puni nadzor nešto prije 23 sata, čime je otklonjena opasnost od daljeg širenja vatre.

"Svi ozljeđeni izvan su životne opasnosti i požar je lokaliziran", izjavila je Dragana Kerkez, glasnogovornica policijske uprave Doboj, pod čijom je nadležnošću i Bosanski Brod.

Sastanak u vezi onečišćenja zraka iz rafinerije

Novinari su Dusparu zatražili komentar s obzirom da je za srijedu u Slavonskom Brodu predviđen sastanak predstavnika ruskih vlasnika bosanskobrodske rafinerije s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i predstavnicima Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije i ekoloških udruga, vezano uz višegodišnje prekogranično onečišćenje zraka koje iz susjedne države stiže u Slavonski Brod.

"Ovo je nešto što što se slučajno dogodilo. Događali su se i prije incidenti u rafineriji, što je 'normalno' za takvu proizvodnju. Nama to nije normalno jer se događa uz sam centar grada, tako da bi bilo dobro da se problem riješi", rekao je Duspara.

O situaciji u Slavonskom Brodu kod župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića informirali su se u utorak navečer predsjednica Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministar zdravlja Milan Kujundžić, potvrdio je Marušić.

"U jednom trenutku bili smo zamoljeni iz Bosanskog Broda da napravimo prolaz prema našoj bolnici, što je i napravljeno. U našoj bolnici je čekalo 10 kirurga i 8 anesteziologa, ali nema toliko teško ozlijeđenih da ih ne bi mogli zbrinuti na bosanskoj strani", rekao je Marušić podsjetivši kako su za odlazak na ispomoć u Bosanski Brod bile spremne i slavonskobrodske vatrogasne postrojbe.

(Hina)