Kandidat Demokratske fronte (DF) na izborima za Predsjedništvo BiH Željko Komšić, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović i kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik biti će novi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sudeći prema do sada prebrojanih 43,42 posto glasova birača, pokazali su prvi privremeni rezultati izbora objavljeni u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) potvrdilo je kako su navedeni kandidati dobili većinu glasova u izbornoj utrci za članove Predsjedništva BiH - Komšić iz reda hrvatskog naroda, Džaferović kao bošnjački kandidat te Dodik kao kandidat iz reda srpskog naroda.

Sva glasačka mjesta u Bosni i Hercegovini na kojima su građani te zemlje birali novu vlast za naredne četiri godine zatvorena su do 20 sati, a izborni proces bio je u cijelosti regularan, iako su zabilježene manje poteškoće, izjavio je u nedjelju navečer u Sarajevu predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Branko Petrić.

Od nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača glasovalo je njih oko 53,26 posto što je približno na razini odaziva iz 2014. godine.

Petrić je na konferenciji za novinstvo održanoj u 21 sat kazao kako je glasovanje moralo biti produženo samo na nekoliko desetaka od gotovo 7800 biračkih mjesta. "Ovi su izbori bili iznimno fer i korektni", ustvrdio je Petrić, odbacujući sve primjedbe o lošoj organizaciji glasovanja.

Najveći odaziv zabilježen je u ruralnim područjima, no i u nekim gradovima poput Banje Luke i Doboja odaziv je bio iznad prosjeka odnosno iznosio je 60 posto.

Iz koalicije nevladinih udruga "Pod lupom" koja je na biračka mjesta rasporedila oko četiri tisuće promatrača nakon njihova zatvaranja su objavili kako su tijekom glasovanja zabilježili 329 "kritičnih situacija" koje uključuju kršenja izbornih pravila i izgrede na biračkim mjestima.

Direktor koalicije Dario Jovanović potvrdio je kako je 159 takvih spornih situacija ipak brzo riješeno pa sve nije utjecalo na regularnost izbornog procesa.

"To je napredak u odnosu na prošle izbore no ujedno je broj kritičnih situacija povećan u odnosu na lokalne izbore (2016.)", kazao je Jovanović pojašnjavajući kako su promatrači poslali prijave koje se uglavnom odnose na pritisak na birače i prijave o kupnji glasova te zabranu promatračima da nadziru izbore.

Vode Džaferović, Komšić i Dodik

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović vodi u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a Željko Komšić ima značajnu prednost pred Draganom Čovićem u utrci za hrvatskog člana državnog vrha, podaci su što su ih u nedjelju nešto nakon 21 sat objavili iz izbornog stožera SDA u Sarajevu.

Glavni tajnik ove stranke Helid Genjac kazao je kako je na temelju 20 posto prebrojnih glasova moguće potvrditi da Džaferović vodi ispred kandidata Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) za oko 10 posto dok je Komšić među biračima koju su odlučili glasovati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dobio povjerenje njih 65 posto dok je Čović dobio potporu 25 posto glasača iz tog uzorka a kandidatkinja HDZ 1990. Diana Zelenika potporu oko četiri posto birača.

U Federaciji BiH na izbore je izašlo oko 900 tisuća birača a SDA je ove podatke objavio na temelju prebrojanih oko 150 tisuća tih glasova.

"Treba istaknuti kako među njima nema onih iz Zapadno-hercegovačke županije koji mogu bitno utjecati na tijek izbora no zato su tu glasovi iz županije Središnja Bosna i Hercegovačko-neretvanske županije", kazao je Genjac.

U utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH prema podacima iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) vodi njen predsjednik Milorad Dodik.

Također na temelju uzroka od oko 20 posto prebrojanih glasova iz te su stranke objavili kako je Dodik dobio 58 posto prebrojanih glasova dok je njegov protukandidat Mladen Ivanić dobio potporu oko 40 posto glasačkog tijela u Republici Srpskoj.

No u tome nema glasova iz Banja Luke koja okuplja veliki broj birača, a iz Saveza za pobjedu čiji je Ivanić kandidat tvrde kako upravo on u toj gradskoj sredini vodi s prednošću od oko pet posto.

(Hina/foto HINA/FENA/Ivan Rozic)