Zastupnici Europskog parlamenta u četvrtak su na plenarnoj sjednici velikom većinom podržali o europskoj strategiji za plastiku u kružnom gospodarstvu koja predviđa da se do 2030. plastična ambalaža učini prikladnom za recikliranje a potrošnja plastike jednokratnu upotrebu drastično smanji.

"Moramo reciklirati više i na bolji način. No, kako bismo uistinu uveli politiku kružnog gospodarstva, moramo biti sigurni da možemo spriječiti stvaranje novog plastičnog otpada", rekao je u srijedu na raspravi izvjestitelj parlamenta za europsku strategiju za plastiku u kružnom gospodarstvu Mark Demesmaeker (Europski konzervativci i reformisti).

Prema strategiji, koju je Europska komisija predstavila u siječnju ove godine, sva bi plastična ambalaža na tržištu EU do 2030. trebala biti ponovno upotrebljiva ili prikladna za recikliranje. Očekuje se i smanjenje potrošnje plastike za jednokratnu upotrebu te ograničenje upotrebe mikroplastike koja se dodaje kozmetičkim proizvodima i deterdžentima.

Pojedini zastupnici napomenuli su tijekom rasprave kako je neke vrste plastike potrebno posve zabraniti.

"Ovo rješenje nije dobro. Moramo prestati koristiti plastiku gdje god možemo, a kako bismo to postigli, moramo smanjiti njezinu proizvodnju. Zbog toga predlažem uvođenje poreznih poticaja na zamjenu plastike materijalima poput drveta i stakla", naglasila je Slyvie Goddyn, francuska zastupnica kluba Europe nacija i sloboda.

Samo se u Europi svake godine proizvede oko 25,8 milijuna tona plastičnog otpada, a manje od 30 posto te količine se reciklira pri čemu se velik dio izvozi izvan EU.

Europska je komisija u siječnju ove godine usvojila prvu europsku strategiju za plastiku koja je pokrenula postupak prelaska Europske unije na kružno gospodarstvo. Strategijom se poziva na pametnu, inovativnu i održivu industriju plastike koja će u svojoj proizvodnji poštovati potrebu za ponovnom uporabom, popravcima i reciklažom i time dovesti do ekonomskog rasta i otvaranja radnih mjesta, pomoći smanjenju europske emisije stakleničkih plinova i ovisnosti o uvozu fosilnih goriva, te zaštiti okoliša.

Trenutno se u uporabi na tržištu nalazi samo šest posto plastike koja je proizvedena recikliranje, a potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen dodao je kako u tom području postoje velike mogućnosti za razvoj.

"Moramo usvojiti bolje zakone za poticaje. Porezi na nerecikliranu plastiku mogli bi biti dobar poticaj za promjenu poslovnih modela", izjavio je Katainen zaključujući raspravu.

Hrvatski zastupnik Davor Škrlec (Zeleni) pozdravlja donesenu strategiju kao korak prema gospodarenju plastikom na održiv način što pridonosi prijelazu EU-a na kružno gospodarstvo, priopćio je ured zastupnika.

"Ključni ciljevi strategije su smanjiti količinu plastičnog otpada, učiniti recikliranje profitabilnijim za poslovanje, zaustaviti onečišćenje mora te poticati ulaganja i inovacije. Plastika ima široku upotrebu u našem svakodnevnom životu zbog svoje niske cijene i širokog raspona praktičnih primjena. Međutim, plastika, a posebno plastika za jednokratnu upotrebu, često je proizvedena, iskorištena i odbačena na način koji ne iskorištava ekonomske prednosti kružnog pristupa i kao takva postaje štetna za okoliš. Utjecaj plastike uzrokuje sve veću zabrinutost javnosti i postoji hitna potreba za rješavanjem tih problema. Potrebno je promijeniti način oblikovanja, proizvodnje, korištenja i recikliranja plastičnih proizvoda", ističe Škrlec.

(Hina)