Ansa je poslije podne objavila kako je broj poginulih narastao na 35 dok je na stotine ozlijeđenih te desetak nestalih.

Na vijaduktu je u trenutku kolapsa bilo 30-35 automobila i tri teška vozila.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini objavio je da je pri urušavanju vijadukta u utorak u Genovi poginulo najmanje trideset osoba, dok su prethodni podaci govorili o najmanje 22 žrtve, te je upozorio da se radi o "neprihvatljivom propustu". Među poginulima je i jedno dijete, objavili su talijanski mediji. Dosad su četiri osobe iz ruševina izvučene žive.

"Zahvaljujem vatrogascima, profesionalnim spasiocima i dragovoljcima koji su odmah intervenirali i dalje traže preživjele. Nažalost, potvrđeno je da je smrtno stradalo tridesetak osoba i puno je teško ozlijeđenih", rekao je Salvini na konferenciji za novinare u Cataniji, na Siciliji.

'Ovo je neprihvatljiv propust, pronaći ćemo odgovorne'

Dodao je da se "obvezuje Talijanima da će ustrajati do kraja u pronalaženju odgovornih za tu katastrofu jer nije prihvatljivo na taj način umrijeti u 2018. godini".

"Prošao sam tim vijaduktom stotinama puta i učinit ću sve da pronađemo imena odgovornih. Neprihvatljivo je da se tako umire u Italiji", zaključio je Salvini.

Euroskeptični ministar, čelnik krajnje desne stranke Liga, također je spomenuo da su potrebna ulaganja u brojne talijanske dotrajale infrastrukture.

Vijadukt Morandi urušio se oko 11:30 sati po lokalnom vremenu uslijed jakih kiša. Talijanske novine Repubblica i Corriere della Sera prenose kako je zasad poginulo najmanje 22 ljudi, među njima i djevojčica, no kako operacija spašavanja i dalje traje zbog čega se očekuje rast broja žrtava.

Vijadukt Morandi pušten je u promet 4. runa 1967. nakon četiri godine gradnje. Nazvan je po projektantu, inženjeru Riccardu Morandiju, dug je 1.182 metra te je niz godina meta kritika zbog svoje problematične konstrukcije, pišu talijanske novine Corriere della Sera koje dodaju da se urušio možda upravo zbog toga.

Vijadukt koji prolazi iznad trgovačkih centara, tvornica, stambenih zgrada, željezičke pruge Genova-Milano i rijeke Polcevera, te je dio autoceste A10, bio je tema rasprava inženjera zbog velikih troškova održavanja koji su u jednom trenutku trebali prestići same troškove izgradnje, zbog čega su neki čak zahtijevali da se on sruši i sagradi novi.

Reuters piše kako je most obnovljen prije dvije godine, a upravitelj autoceste istaknuo je da su u vrijeme kolapsa trajali radovi učvršćivanja njegovih temelja te da je vijadukt bio pod stalnim nadzorom.

Repubblica prenosi izjavu četveročlane obitelji u stanju šoka o tome da je u 10,35 munja pogodila jedan od stupova vijadukta, nakon čega se cement počeo raspadati, no navodi se kako je vjerojatno riječ o sugestiji u traženju razloga o mogućem uzroku nesreće.

Dvije osobe izvučene su žive ispod ruševina vijadukta iznad Genove i prevezene su u bolnicu San Martino, ali se i dalje strahuje da će u nesreći biti deseci mrtvih, prenosi talijanska agencija ANSA, dok ostali mediji pišu kako je zasad najmanje 11 poginulih.

Talijanski ministar prometa kaže da se radi o "neizmjernoj tragediji".

Vijadukt iznad sjeverozapadnog talijanskog grada Genove urušio se, a trenutno traju operacije spašavanja, objavile su u utorak vatrogasne službe.

Franco Nativo, novinar televizije Telegenova koji je na mjestu događaja, otkrio je za informativni program SkyTG24 da vidi barem "osam do devet" vozila zgnječenih ispod odlomljenih dijelova ceste.

"Scena je apokaliptična", istaknuo je Nativo.

Vatrogasne službe su na Twitteru potvrdile kolaps vijadukta Morandi i objavile kako traje velika operacija spašavanja.

Talijanska policija je na istoj društvenoj mreži napisala kako se katastrofa dogodila zbog "jakih kiša".

Talijanska novinska agencija ANSA prenosi kako se betonski most, dio autoceste A10, srušio s visine od oko 100 metara. 

Talijanska televizija prikazala je fotografije urušenog mosta visokog oko stotinu metara koji je sagrađen šezdesetih godina prošlog stoljeća u sklopu autoceste A10.

Vijadukt je obnovljen 2016. godine i prolazi iznad trgovačkih cenatara, tvornica, stambenih zgrada, željeznice Genova-Milano i rijeke Polcevera.

(Hina)