Tajanstvena pobunjenička skupina koju čine civili i vojnici preuzela je, putem priopćenja objavljenog na društvenim mrežama, odgovornost za neuspjeli napad koji je izveden u subotu na predsjednika Venezuele Nicolasa Madura.

"Oprečno je vojnoj časti držati vladu sastavljenu od onih koji su zaboravili Ustav i koji obnašaju javnu dužnost na opscen način s ciljem bogaćenja", navodi se u tekstu kojeg potpisuje "Nacionalni pokret vojnika u košulji".

"Ne možemo tolerirati činjenicu da je stanovništvo gladno, da bolesni nemaju lijekova, da novac ne vrijedi, da obrazovni sustav ne obrazuje nego indoktrinira komunizam", nastavlja se u priopćenju.

"Narode Venezuele, da bi ova borba bila uspješna potrebno je da svi izađemo na ulice, bez povratka", dodaje se u priopćenju kojeg je u subotu navečer na YouTubeu pročitala novinarka Patricia Poleo, bliska oporbi s boravištem u SAD-u. Ovaj neuspio napad je dio "Operacije feniks", kazala je Poleo, tvrdeći da je tekst priopćenja dobila od pobunjeničke skupine.

Maduro je nakon napada koji je izveden dronovima napunjenima eksplozivom i u kojem je ozlijeđeno sedam vojnika optužio kolumbijskog predsjednika Juana Manuela Santosa da stoji iza toga. Također je prozvao osobe koje žive u SAD-u da su financijski potpomogle atentat.

(Hina)