Austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache rekao je u subotu kako očekuje lančanu reakciju širom Europske unije ako Njemačka zatvori granice za izbjeglice.

"To je logična posljedica, spremni smo za to i slično ćemo zaštiti naše granice", rekao je Strache za austrijsku televiziju, dodajući da Italija poduzima slične mjere.

"Ne može se ponovno dopustiti novi migrantski val kao onaj koji smo doživjeli 2015.", rekao je.

Najmanje 16 šefova država ili vlada razgovarat će o tom pitanju na neformalnom radnom sastanku u nedjelju u Bruxellesu na poziv predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Nekoliko zemalja bojkotirat će sastanak, a neslaganje Rima i Berlina čini dogovor malo vjerojatnim.

Sastanak je organiziran uoči Europskog vijeća potkraj idućeg tjedna i u trenutku kada je njemačka kancelarka Angela Merkel pod velikim pritiskom bavarskog CSU-a da zauzme stroži pristup prema ilegalnoj imigraciji.

Strache je rekao da se Europska unija mora usredotočiti na učinkovitu kontrolu vanjskih granica kako bi zaustavila ilegalnu imigraciju.

Strache se nedavno sastao s talijanskim ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem koji je isključio mogućnost da će Italija početi puštati migrante u EU a da ih prije ne registrira.

Rim se protivi tome da se migrante vraća u države članice koje su ih prve registrirale.

(Hina)