Američki predsjednik Donald Trump najavio je u subotu da će povući američku potporu izjavi G7 te ponovno zaprijetio uvođenjem novih carina za uvoz automobila, čime je signalizirao mogućnost novog pogoršanja trgovinskih odnosa među najrazvijenijim državama svijeta.

Zatražio sam od američkih zastupnika da ne podrže izjavu koju je donijela skupina G7, objavio je Trump na Twitteru iz svog aviona napuštajući Kanadu gdje se protekla dva dana održavao sastanak na vrhu čelnika sedam najrazvijenijih država svijeta koji su se složili oko borbe protiv protekcionizma.

Trump je objasnio da su ga na takvu odluku potaknule najave kanadskog premijera Justina Trudeaua o tom da će Kanada odgovoriti protumjerama na američke carine na uzvoz čelika i aluminija.

Trump je na Twitteru napisao da su ga isprovocirale Trudeauove izjave o tome da su američke carine neka vrsta uvrede Kanađanima koji "neće dopustiti da ih se tlači". "Vrlo nepošteno i slabo. Naše su carine odgovor na kanadske namete od 270 posto na američke mliječne proizvode!", ustvrdio je.

Iz ureda kanadskog premijera odmah su reagirali priopćenjem u kojem ističu da su usredotočeni na sve što je postignuto na sastanku. Premijer Trudeau na zatvaranju sastanka na vrhu nije rekao ništa novo što već nije bilo rečeno - kako javno, tako u njegovim izravnim razgovorima s američkim predsjednikom, navodi se u priopćenj.

U Quebecu je u subotu završio dvodnevni sastanak na vrhu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta čiji su se čelnici u zajedničkoj izjavi zauzeli za slobodnu i pošteniju trgovinu te borbu protiv protekcionizma.

Zajednička izjava država G7 nije obvezujući dokument i samo predstavlja političke ciljeve, a potpisale su ga, kako je izjavio kanadski premijer Justin Trudeau, sve članice (SAD), Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japana, piše Reuters.

May pozdravila odluku da se zadrže sankcije Rusiji

Britanska premijerka Theresa May pozdravila je u subotu kasno navečer zajedničku izjavu država članica G7 koje su, ističe May, prepoznale potrebu da se nastavi sa sankcijama Rusiji iako je američki predsjednik Donald Trump prethodno predložio da se toj zemlji dopusti povratak u skupinu najrazvijenijih država svijeta.

Čelnici EU-a na summitu G7 u Kanadi suglasili su se kako još nisu ispunjeni uvjeti za ponovno primanje Rusije u skupinu najrazvijenijih iz koje je izbačena 2014. nakon ukrajinske krize i pripojenja poluotoka Krima.

May je također ponovila potrebu da se izbjegnu "uzvraćanja istom mjerom" u trgovinskom sporu između EU i SAD-a.

Međutim , dodala je i kako je Britanija duboko razočarana neopravdanom odlukom SAD-a da uvede carine na uvoz čelika i aluminija iz EU.

U Quebecu je u subotu završio dvodnevni sastanak na vrhu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta čiji su se čelnici u zajedničkoj izjavi zauzeli za slobodnu i pošteniju trgovinu te borbu protiv protekcionizma.

(Hina)