SAD će uvesti carine na uvoz aluminija i čelika iz Europe, Kanade i Meksika, koji su istog trena najavili protumjere, nazivajući američki potez "nezakonitim" i štetnim za sve, prenose u četvrtak agencije.

SAD su ostvarile prijetnju u trgovinskom ratu s partnerima najavivši u četvrtak uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija koje stupa na snagu u petak.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross rekao je novinarima da će se carine od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija aktivirati u ponoć.

"Očekujemo nastavak pregovora, kako s Kanadom i Meksikom, tako i s Europskom komisijom jer postoje i druga pitanja koja također trebamo riješiti", rekao je Ross na tiskovnoj konferenciji.

Američki predsjednik Donald Trump u ožujku je uveo carinu od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija, no izuzeo je Europsku uniju iz te odluke do 1. lipnja.

Europska komisija, nadležno tijelo za trgovinsku politiku bloka, željela je trajno izuzeće iz te odluke, tvrdeći da je EU američki saveznik koji nije odgovoran za prekapacitiranost proizvodnje čelika i aluminija u svijetu.

Do 1. lipnja bile su izuzete i Kanada i Meksiko, dok su Argentina, Australija i Brazil dobili trajno izuzeće.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je američke mjere "nezakonitima" i izrazila zabrinutost da bi moglo doći do eskalacije.

"Njemačka vlada odbacuje te carine. Smatramo ih protuzakonitima", a odluka o njihovu uvođenju "nosi rizik od eskalacije koja će u konačnici štetiti svima", rekla je Merkel u priopćenju.

Udruga njemačkih industrijalaca BDI ocijenila je da je Trumpov potez "kratkovidan i autodestruktivan". "Američki predsjednik riskira da se transatlanski odnosi vrate desetljećima unatrag, eskalacijom trgovinskog rata koji je sam pokrenuo", rekao je šef BDI-a Dieter Kempf.

I britanska vlada razočarana je američkim potezom. "Velika Britanija i članice EU-a su bliski američki saveznici i trebali bi biti trajno izuzeti iz američkih carina", rekao je glasnogovornik Downing Streeta.

Francuski državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Jean-Bapriste Lemoyne carine je nazvao "nepravednima i neopravdanima" i pozvao Bruxelles da reagira.

"Francuska ne odobrava te nepravedne i neopravdane mjere", rekao je novinarima Lemoyne, ocijenivši da je SAD loše odgovorio na "potrebu da se preuredi međunarodna trgovina".

Meksiko je najavio da će na američke carine uzvratiti na isti način. "Meksiko će uvesti jednake mjere na razne proizvode", među kojima su čelik, voće i sirevi, priopćilo je ministarstvo gospodarstva, "a na snazi će biti sve dok američka vlada ne ukine carine koje je nametnula".

(Hina)