Američki predsjednik Donald Trump otkazao je u četvrtak povijesni susret sa sjevernokorejskim vođom Kimom Jongom Unom i upozorio da je američka vojska spremna u slučaju nekog nesmotrenog poteza Pyongyanga.

Trump je u pismu Kimu iznenada otkazao sastanak koji je trebao biti prvi susret nekog aktualnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika. Summit se trebao održati 12. lipnja u Singapuru.

"Nažalost, s obzirom na strašnu ljutnju i otvoreno neprijateljstvo koje ste pokazali svojim posljednjim izjavama, mislim da nije prikladno, u ovome trenutku, održati taj dugo planirani sastanak", rekao je američki predsjednik.

U kasnijem priopćenju Bijele kuće, Trump je potvrdio da je razgovarao s ministrom obrane Jamesom Mattisom i upozorio S. Koreju da ne čini nikakve nesmotrene poteze. "Naša vojska je najjača na svijetu. Spremniji smo nego ikada prije", istaknuo je.

Dodao je da su i Južna Koreja i Japan također spremni podnijeti puno više od financijskog tereta "ako bi nas snašla neka nesretna situacija".

Pentagon je priopćio da će idućih dana pozorno pratiti poteze S. Koreje i, u slučaju provokativnih poteza, spremno odgovoriti u partnerstvu sa saveznicima.

Trump je Kimu u pismu poručio "Govorite o svojim nuklearnim kapacitetima, ali naši su toliko veliki i moćni da se molim Bogu da ih nikada nećemo morati upotrijebiti".

Otkazivanje susreta nazvao je "propuštenom prilikom" i dodao kako se nada da će se jednog dana ipak sastati s Kimom.

Čelnici razočarani i zabrinuti otkazivanjem sumita

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izrazio je duboko žaljenje zbog Trumpove odluke o odgodi summita.

"Vrlo sam zbunjen i žalosno je što summit između Sjeverne Koreje i SAD-a neće biti održan 12. lipnja, za kada je bio zakazan", kazao je Moon.

Velika Britanija je također izrazila razočaranje odgodom planiranog susreta u lipnju između Trumpa i Kim Jong Una.

"Razočarani smo što neće doći to tog susreta koji je bio planiran. Želimo vidjeti sporazum koji će omogućiti potpuno nepovratnu i provjerljivu denuklearizaciju Korejskog poluotoka i nastavit ćemo na tome raditi s našim partnerima", kazala j glasnogovornica premijerke Therese May.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio je "duboku zabrinutost" odgodom sastanka i pozvao strane na nastavak dijaloga.

""Duboko sam zabrinut odgodom planiranog sastanka u Singaporu između predsjednika SAD-a i vođe Demokratske Narodne Republike Koreje", kazao je Guterres u Ženevi.

Također je dvije strane pozvao na nastavak dijaloga kako bi se našao "put prema miroljubivoj i dokazanoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka".

Odmah nakon vijesti iz Bijele kuće, demokratkinja u američkom Zastupničkom domu Nancy Pelosi ocijenila je da je odgoda summita dobra stvar za Kim Jong Una, dodavši da je tim činom američki predsjednik legitimizirao "razbojnika" i čelnika te "policijske države".

"Mislim da je to dobro ispalo za Kim Jong Una. Dobio je globalno priznanje i ugled i on je veliki pobjednik. A kada je dobio pismo od predsjednika Trumpa i kazao 'OK, nema veze', mora da se sada valja od smijeha u svojoj Sjevernoj Koreji", kazala je Pelosi.

Pyongyang razljutila usporedba s Libijom

Ranije u četvrtak Sjeverna Koreja ponovno je zaprijetila kako će se povući iz planova za summit idućeg mjeseca i upozorila da je spremna za nuklearno sučeljavanje s Washingtonom ako to bude potrebno.

U izjavi koju su prenijeli sjevernokorejski mediji, zamjenik ministra vanjskih poslova Choe Son Hui nazvao je potpredsjednika SAD-a Mikea Penca "političkim neznalicom" zbog usporedbe Sjeverne Koreje, "države koja ima nuklearno oružje", s Libijom, u kojoj je tadašnji čelnik Moamer Gadafi prekinuo s nuklearnim programom da bi ga potom ubili saveznici NATO-a.

Mala skupina novinara iz više zemalja, koje je odabrala Sjeverna Koreja, svjedočila je u četvrtak razaranju tunela na poligonu za nuklearno testiranje u Punggye-riju, što je po tumačenju Pjongjanga dokaz njihove dosljednosti u obvezi okončanja nuklearnog testiranja.

Razaranje mjesta za koje Sjeverna Koreja tvrdi da je jedino postrojenje za nuklearno testiranje s kojim raspolaže dočekano je s raširenom dobrodošlicom, uz ocjenu da je riječ o pozitivnom iako ponajviše simboličnom koraku prema smanjenju napetosti povezanih s njezinim naoružanjem.

Kim je ranije objavio da je razvoj sjevernokorejskog nuklearnog programa dovršen, a pojavila su se i nagađanja da je postrojenje o kojem je riječ zapravo ionako bilo nepotrebno.

(Hina)