WASHINGTON - Američki ministar financija Steven Mnuchin potvrdio je u nedjelju da se ukidaju carine na američku i na kinesku robu dan nakon informacije da su se dvije zemlje dogovorile o smanjenju američkog trgovinskog deficita.

"Dogovorili smo se o temeljnim smjernicama" budućeg dogovora, rekao je Mnuchin za Fox News, istaknuvši da je ovime spriječen mogući trgovinski rat.

"Dakle, zasad smo se dogovorili o ukidanju carina dok pokušavamo provesti temeljne smjernice", dodao je.

"Dvije strane su postigle konsenzus, neće ući u trgovinski rat i neće povećati carine", rekao je nešto ranije zamjenik kineskog predsjednika vlade Liu He, a prenijela je službena agencija Xinhua.

Steven Mnuchin je ipak istaknuo da američki predsjednik "uvijek može odlučiti o ponovnom uvođenju" carina ne bude li Kina ispunjavala svoje obveze.

Ova informacija, objavljena nakon teških pregovora na visokoj razini prvo u Pekingu a onda ovog tjedna u Washingtonu, dolazi nakon mjeseci zategnutih odnosa između dviju velesila i Trumpove kritike neuravnoteženih trgovinskih veza koje su, rekao je, opasne za Sjedinjene Države.

Odgovarajući na upit zašto nema brojčanih podataka, a Trumpova administracija traži smanjenje deficita za 200 milijarda dolara, Steven Mnuchin je rekao da postoje "točno utvrđeni ciljevi", ali ih neće otkriti.

U subotu navečer predstavnici dviju zemalja dogovorile su mjere kojima će smanjiti američki trgovinski deficit u robnoj razmjeni s Kinom tako što je Kina pristala znato povećati kupnju roba i usluga iz Sjedinjenih Država i time podržati rast i zapošljavanje u SAD-u.

Predsjednik Donald Trump uvrstio je obećanje o smanjenju američkog trgovinskog deficita s Kinom među prioritete svoje kampanje.

Kina je lani prema SAD-u ima rekordni robni suficit od 375,2 milijarde. Trump želi da se on smanji za 200 milijarda dolara do 2020. godine.

Trump, koji optužuje Kinu za nelojalnu konkurenciju, bio je nametnuo Kini 25-postotne carine na uvoz čelika i 10-postotne na uvoz aluminija, a zaprijetio je i novim carinama od 50 milijarda dolara na raznu kinesku robu kako bi nadoknadio gubitke koje, prema tvrdnji Washingtona, trpe američke tvrtke jer Kina krade intelektualno vlasništvo.

(Hina)