Najmanje osam radnika iz Srbije i jedan iz Hrvatske ozlijeđeni su na gradilištu termoelektrane kod Pretorije u Južnoafričkoj Republici u neredima izazvanim zbog pobune lokalnih radnika, a ozbiljnije posljedice spriječila je policija, objavili su u četvrtak beogradski mediji.

Informaciju o osmorici ozlijeđenih državljana Srbije beogradskim Večernjim novostima potvrdio je i srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

Srbi su u Južnu Afriku došli kao zaposlenici njemačke kompanije "IMR Hamburg GmbH" i zajedno s Hrvatima i Nijemcima rade na gradnji termoelektrane "Kusile" nedaleko od Pretorije.

Dragan Čarapina, vlasnik te njemačke tvrtke, podrijetlom iz Slavonskog Broda, izjavio je listu Kurir da su "teže ozlijeđena dvojica Srba i jedan Hrvat", a prema dosadašnjim saznanjima imaju prijelome ruku i nogu i zadržani su u bolnici, ali su izvan životne opasnosti.

Incident se dogodio u srijedu navečer kada su se lokalni radnici pobunili što su dobili otkaze, pa su, okrivljujući kolege iz Srbije, Hrvatske i Njemačke, nasrnuli na njih metalnim šipkama, lomeći im ruke i noge, navode mediji u Beogradu.
Čarapina kaže kako su, po nalogu japanske kompanije "Mitsubishi-Hitachi" s kojom imaju ugovor, "radi uštede morali otpustiti jedan broj lokalnih radnika" koji su radili za podizvođače tvrtke "IMR Hamburg GmbH".

"Bili su na gradilištu zajedno s našim radnicima iz Srbije, Hrvatske i Njemačke kad im je priopćeno da su otpušteni. Zgrabili su metalne šipke i krenuli da mlate kolege. Njihov sindikat je dosta jak i buni se protiv toga da se crnci otpuštaju. Mi ih pet godina nismo uspjeli obučiti da rade stručne poslove, a svi naši radnici iz Europe su kvalificirani zavarivači i inženjeri. Intervenirali su i vojska i policija, bilo je i pucnjave", rekao je za Kurir Čarapina.

Beogradski mediji navode i da je u noći između srijede i četvrtka opljačkana i kuća konzula Srbije u Pretoriji Saše Marta.

Iz službe za odnose s javnošću srbijanskog ministarstva vanjskih poslova Srbije za portal B92.net potvrđeno da je do incidenta došlo, te da se čeka službeno izvješće iz Južnoafričke Republike. (Hina)