Četrnaest osoba uhićeno je nakon silovanja šesnaestgodišnjakinje koja je zatim živa spaljena na istoku Indije, doznaje se u subotu od policijskog izvora o posljednjem slučaju u nizu seksualnih napada na žene u toj zemlji.

Žrtva je oteta iz svog doma u četvrtak dok je njezina obitelj bila na svadbi. Silovana je u šumi u državi Jharkhand, precizirala je mjesna policija.

Njezina obitelj žalila se vijeću veterana tog sela koje je u petak naredilo dvojici optuženih da naprave 100 trbušnjaka i plate globu od 50.000 rupija ( 750 dolara).

Razbješnjeni kaznama, optuženi su zatim pretukli roditelje djevojke, a nju živu zapalili, rekao je policijski dužnosnik, prenosi AFP.

Vijeće veterana često rješava sporove i tako se zaobilazi pravosudni sustav u Indiji, jako spor i skup. Iako njihove odluke nemaju pravosudnu snagu, njihov utjecaj u ruralnim zajednicama je važan.

Policijski dužnosnik je precizirao da je 14 osoba uhićeno u sklopu te afere, ali da je glavni osumnjičenik i dalje u bijegu.

Vladin dužnosnik države Jharkhand, Raghubar Das je istaknuo da se radi o jezivom incidentu i tražio je najstrože kazne za odgovorne.

Ta drama se zbila nakon niza afera seksualnog nasilja u Indiji bez obzira na postroženje zakona. Agencija Press Trust od India prenosi da se jedan 55-godišnjak ubio u petak. Bio je optužen za silovanje devetogodišnjakinje u državi Andhra Pradesh, na jugu zemlje. Nakon grupnog silovanja i ubojstva osmogodišnjakinje prošlog mjeseca u državi Jammu i Kashemire održani su brojni prosvjedi.

Oko 40.000 silovanja je registrirano u Indiji 2016., ali njihov je broj bitno veći zbog šutnje o tim zločinima u toj vrlo patrijarhalnoj zemlji.

(Hina)