Nobelova nagrada na književnost neće biti dodijeljena ove godine zbog seksualnog skandala, niza ostavki članova odbora Švedske akademije koje su potom uslijedile i gubitka povjerenja u tu instituciju.

Po odluci Švedske akademije, dobitnik Nobela za književnost za 2018. stoga će biti proglašen iduće godine, istodobno s laureatom za 2019.

Odluka je donijeta zbog "gubitka povjerenja javnosti u tu instituciju". A taj gubitak povjerenja izazvan je sukobom unutar akademije o tome kako reagirati na optužbe za seksualno napastovanje protiv Jean-Claudea Arnaulta, supruga jedne od članica odbora za dodjelu Nobela za književnost, pjesnikinje Katarine Frostenson.

Arnaulta 18 žena optužuje za seksualno napastvovanje, što on negira. Frostenson je, pak, prekršila pravila o sukobu interesa jer nije objavila da je suvlasnica jedne kulturne institucije koju je sufinancirala Švedska akademija.

Nakon što Frostenson zbog toga nije isključena iz akademijina odbora, nekoliko je članova u znak prosvjeda podnijelo ostavke. Ukupno osam od 18 članova odbora trenutno nije aktivno.

Nobelova zaklada, krovna organizacija za dodjelu svih nagrada, podržala je odluku Švedske akademije.

"Takav postupak pokazuje svu ozbiljnost situacije i pomoći će u očuvanju ugleda Nobelove nagrade", priopćila je Zaklada.

Odluka da se "preskoči godina" u dodjeli Nobela nije bez presedana, ali to se nije dogodilo od 1949. godine. Ukupno je pet puta u povijesti dobitnik objavljen istodobno kada i idući.

Lani je nagradu za književnost dobio Kazuro Ishiguro, a godinu prije Bob Dylan.

(Hina)