Američka i policija Europske unije paralizirale su glavne organe on line propagande skupine Islamska država u operaciji provedenoj zajedno u nekoliko zemalja, objavila je u petak europska policijska agencija Europol.

"Tom neviđenom operacijom nanijeli smo veliki udarac kapacitetima IS-a za širenje svoje propagande on line i radikaliziranje mladih u Europi", izjavio je šef europske agencije specijalizirane u suzbijanju kriminala Rob Wainwright u priopćenju.

Operacija koja se odvijala u srijedu i četvrtak posebno je bila usmjerena na agenciju Amaq koju koriste radikalni islamisti za preuzimanje odgovornosti za napade i propagiranje poziva na džihad. Radi se o zadnjoj etapi u nizu kampanje pokrenute 2015.

"Ovom akcijom razotkrivanja, usmjerenom na velike organe IS-a u području medija, poput Amaqa, ali i radija al-Bajan, informativnih stranica Halumu i Našir, kapacitet IS-a za širenje i promociju terorističkog materijala kompromitiran je", dodaje se u tekstu.

"Multinacionalno i simultano razotkrivanje" usklađeno je posredstvom sjedišta Europola u Den Haagu uz podršku Eurojusta, jedinice za sudsku suradnju Europske unije.

Operaciju je vodio savezni tužitelj iz Belgije dok su nacionalne policije zaplijenile servere u Nizozemskoj, Kanadi i SAD-u, kao i digitalni materijal u Bugarskoj, Francuskoj i Rumunjskoj.

(Hina)