Rusija je u petak protjerala ukupno 59 diplomata iz 23 države i zadržava pravo poduzeti akcije protiv još četiri zemlje u odgovoru na masovno koordinirano protjerivanje ruskih diplomata zbog trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji za što London optužuje Moskvu.

Moskva je objavila da time odgovara po njezinu mišljenju na neutemeljene zahtjeve desecima ruskih diplomata da napuste većinom zapadne države koje su se pridružile Londonu i Washingtonu u izolaciji Moskve zbog trovanja Skripala i njegove kćeri Julije u Salisburyju.

Dan ranije Moskva je naredila protjerivanje 60 američkih diplomata i zatvaranje američkog konzulata u Sankt Petersburgu kao odgovor na najveće izbacivanje ruskih diplomata od Hladnog rata.

Rusija uskraćuje gostoprimstvo jednom hrvatskom diplomatu, rečeno je u petak hrvatskom veleposlaniku u Moskvi, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u sklopu odgovora Rusije na ovotjedno koordinirano protjerivanje ruskih diplomata iz zapadnih država zbog trovanja ruskog dvostrukog špijuna i njegove kćeri u Engleskoj.

"Hrvatskom veleposlaniku u Moskvi Tončiju Staničiću priopćena je odluka ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatskog veleposlanstva u Moskvi", stoji u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Navodno nitko od hrvatskih diplomata u Moskvi neće biti protjeran već je za personu non grata proglašena Rina Eterović Goreta, šefica kabineta ministrice vanjskih i europskih poslova.

Tijekom poslijepodneva ovu je vijest službeno potvrdilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak na razgovor veleposlanike zapadnih zemalja, među kojima je i Hrvatska, kako bi ih informirali o protumjerama koje Moskva kaniti poduzeti kao odgovor na masovno koordinirano protjerivanje ruskih diplomata zbog slučaja trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri u Britaniji.

Kako javlja Reuters, u zgradu monistarstva su do sada pristigli dužnosnici veleposlanstava Australije, Belgije,Češke, Francuske, Hrvatske, Italije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Švedske i Ukrajine.

Ranije je Moskva objavila da je donijela odluku o zatvaranju američkog konzulata u Sankt Peterburgu i protjerivanju 60 američkih diplomata.

Ministarstvo je priopćilo da "poziva diplomatske predstavnike zemalja koje su poduzele neprijateljski čin prema Rusiji u znak solidarnosti s Velikom Britanijom oko afere Skripal".

"Izaslanicima će biti uručene prosvjedne note i biti će informirani o uzvratnim mjerama", ističe se u priopćenju.

SAD te 16 zemalja EU-a, kao i Kanad i Australija su protjerale više od 100 ruskih diplomata, a Moskva je poručila da će uzvratiti istom mjerom.

Britanski veleposlanik Laurie Bristow nije po izlasku iz ministarstva htio reći o čemu je razgovarao, dok je njemački veleposlanik kazao da je ruska strana imala pitanja vezana uz trovanje Skripala. Također je istaknuo da Berlin ostaje otvoren za dijalog s Moskvom.

Velika Britanija je optužila Rusiju da je izvela napad kemijskim oružjem na njezinom tlu, no Moskva odbacuje bilo kakvu umiješasnost u taj slučaj,

(Hina)