Povijesni proboj protestnih stranaka, euroskeptika i krajnje desnice, koji su dobili rekordno veliki broj glasova na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Italiji, poremetio je tradicionalnu podjelu snaga i uveo zemlju u političku neizvjesnost.

"Prvi put u Europi, pobjeđuju antiestablišmentske snage", navodi se u uredničkom komentaru u dnevniku La Stampa. "Europska unija imat će lošu večer", komentirala je već u nedjelju navečer na Twitteru predsjednica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Nije se prevarila, kako se čini prema prvim djelomičnim rezultatima i procjenama talijanskih televizija. Koalicija koju čini Forza Italia Silvija Berlusconija, Liga i mala stranka Talijanska braća, sigurno dobiva približno 37 posto glasova, prema djelomičnim rezultatima s dvije trećine birališta.

No, unutar koalicije na čelu je Liga Mattea Salvinija, euroskeptična i protuimigrantska formacija, saveznica Marine Le Pen u Europi. I ako taj savez pobijedi u smislu mandata, što se činilo izvan dosega prema djelomičnim rezultatima, Matteo Salvini koji je obećao protjerati stotine tisuća "ilegalnih" imigranata, imao bi pravo zatražiti premijerski položaj.

Antiestablišmentski Pokret pet zvijezda (M5S) ostvaruje pak povijesni proboj postavši najjača stranka u Italiji s približno 32 posto, nakon pobjede Brexita u Velikoj Britaniji i Donalda Trumpa u SAD-u.

Sad će "svi morati razgovarati s nama", izjavio je zadovoljno jedan od njezinih čelnika Alessandro Di Battista, nakon kampanje usmjerene protiv korupcije i talijanske političke "kaste".

"Prvo Talijani, Stop invaziji", izborni plakati u sjedištu Lige u Milanu podsjetili su u nedjelju na velike teme 44-godišnjeg Mattea Salvinija tijekom čitave kampanje, od sjevera do juga poluotoka. "Moj je prvi komentar: hvala!", napisao je na Twitteru oko ponoći čelnik Lige.

Silvio Berlusconi koji se u Bruxellesu predstavio kao jedina utvrda protiv populista i snaga protiv eura, nije ostvario očekivani rezultat na izborima. Nigel Farage, bivši šef UKIP-a, pro-Brexit stranke u Velikoj Britaniji, čestitao je svojim "kolegama" iz M5S na Twitteru.

Pokret koji je utemeljio komičar Beppe Grillo 2009. već je napravio iznenađenje osvojivši 25 posto glasova na prethodnim parlamentarnim izborima 2013. a zajamčeno mu je središnje mjesto u budućem parlamentu.

Demokratska stranka (PD, lijevi centar) Mattea Renzija potvrdila je na izborima loš rezultat koji joj se predviđao u anketama, s manje od 20 posto, za pola manje od rezultata ostvarenog na europskim izborima 2014.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella u sljedećim će tjednima morati povjeriti mandat za sastav vlade osobi za koju će smatrati da je u stanju osigurati većinu u parlamentu.

M5S najjača stranka, vodi Berlusconijev savez desnoga centra, koalicija lijevog centra u padu

Birališta u Italiji zatvorila su se u nedjelju u 23 sata, a prema izlaznim anketama najviše glasova osvaja koalicija desnog centra predvođena strankom Forza Italia Silvija Berlusconija, no nijedna stranka niti koalicija nije osvojila apsolutnu većinu.

Prema izlaznoj anketi koju je za RAI proveo Consorzio Opinio Italia, koalicija desnoga centra predvođena strankom bivšega premijera Silvija Berlusconija Forza Italia vodi s 33-36 posto osvojenih glasova, dok je M5S pojedinačno najjača stranka u parlamentu s osvojenih između 29,5 i 32,5 posto glasova.

Koalicija lijevog centra predvođena Demokratskom strankom (PD) premijera Mattea Renzija osvaja između 24,5 i 27,5 posto.

Prema istoj anketi, M5S bit će najjača stranka i u Senatu, s osvojenih između 29 i 32 posto glasova, Demokratska stranka lijevoga centra dobit će između 20,5 i 23,5 posto glasova za Senat, a Forza Italia i Liga između 13 i 16 posto svaka, pokazuju izlazne ankete.

Uoči izbora rezultate je bilo teško pretpostaviti jer zakon zabranjuje ispitivanja javnoga mnijenja u posljednja dva tjedna kampanje.

Prije nego što je zabrana stupila na snagu ankete su davale Berlusconijevom bloku gotovo 40 posto, a Pokretu pet zvijezda i lijevom bloku Demokratske stranke nešto ispod 30 posto svakom.

Analitičari su suglasni da su dva najizglednija postizborna scenarija ili još jedan 'comeback' bivšeg i skandalima obilježenog premijera Silvija Berlusconija ili parlamentarna pat-pozicija u kojoj nijedna strana neće moći sastaviti vladu.

Premda je Berlusconijev blok sastavljen od nekoliko stranaka desnice ili desnog centra vodio ispred Pokreta pet zvijezda (M5S), predizborne su ankete ukazivale na to da neće osvojiti potpunu kontrolu nad parlamentom, a interne podjele u koaliciji nimalo mu ne pomažu, što budi sumnje da je Berlusconi sposoban, ako se i domogne vlasti, održati se na njoj.

Imajući to u vidu, mnogi analitičari predviđaju postizborno preslagivanje u kojem će Berlusconi i Demokratska stranka (PD) lijevog centra udružiti snage po uzoru na veliku koaliciju koja vlada Njemačkom od 2013.

Sadašnji predsjednik vlade Paolo Gentiloni, pouzdani kadar DS-a koji uživa poštovanje cijelog političkog spektra, ili predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, bivši Berlusconijev glasnogovornik, spominju se kao mogući kompromisni kandidati za premijera.

(Hina)