Talijani u nedjelju glasaju na vrlo neizvjesnim parlamentarnim izborima, a dok su ostali političari u miru mogli dati svoj glas, bivšeg premijera Silvia Berlusconija, vođu desnog bloka na ovim izborima, zaskočila je gologruda pripadnica pokreta Femen.

Birališta bi se trebala zatvoriti u 23 sata, a dotad će se vjerojatno i nešto povećati izlaznost koja je polovicom dana iznosila 19,4 posto, četiri postotna boda više nego 2013.

Prvi rezultati očekuju se tek tijekom noći, s obzirom na složen izborni sustav.

Rezultate je teško pretpostaviti jer zakon zabranjuje ispitivanja javnoga mnijenja u posljednja dva tjedna kampanje. Po onima koja su objavljeni prije toga roka u vodstvu je Berlusconijev desni blok.

Prije nego što je zabrana stupila na snagu ankete su davale Berlusconijevom bloku gotovo 40 posto, a Pokretu pet zvijezda i lijevom bloku Demokratske stranke nešto ispod 30 posto svakom.

Analitičari su suglasni da su dva najizglednija postizborna scenarija ili još jedan 'comeback' bivšeg i skandalima obilježenog premijera Silvija Berlusconija ili parlamentarna pat-pozicija u kojoj nijedna strana neće moći sastaviti vladu.

Premda Berlusconijev blok sastavljen od nekoliko stranaka desnice ili desnog centra vodi u anketama ispred Pokreta pet zvijezda (M5S) ankete ukazuju na to neće osvojiti potpunu kontrolu nad parlamentom, a interne podjele u koaliciji nimalo mu ne pomažu, što budi sumnje da je Berlusconi sposoban, ako se i domogne vlasti, održati se na njoj.

Imajući to u vidu, mnogi analitičari predviđaju postizborno preslagivanje u kojem će Berlusconi i Demokratska stranka (PD) lijevog centra udružiti snage po uzoru na veliku koaliciju koja vlada Njemačkom od 2013.

Sadašnji predsjednik vlade Paolo Gentiloni, pouzdani kadar DS-a koji uživa poštovanje cijelog političkog spektra, ili predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, bivši Berlusconijev glasnogovornik, spominju se kao mogući kompromisni kandidati za premijera.

Dok je većina političkih dužnosnika glasala u miru, Silvio Berlusconi doživio je veliko iznenađenje: militantica Femena skočila je na stol pred njega golih grudi. "Berlusconi, vrijeme ti je isteklo", stajalo je u poruci ispisanoj na njezinom golom poprsju.

Na izlasku s glasačkih mjesta, mnogi su birači izgledali nezadovoljno, piše agencija France presse.

"Kampanja je bila kompleksna i prilično gadljiva, uključivo i od stranke stranke za koju sam glasao", rekao je 24-ogodišnji frizer Mirko Canali, glasač PD-a.

"Glavni problem ove zemlje je korumpiranost političke klase i njezina povezanost s moćnim lobijima, banke, poslovni svijet, zajedničko zlo čitavog svijeta ali posebno duboko u Italiji", kazao je 48-ogodišnji Massimiliano.

"Presuda protiv Italije je uvijek ista: zemlja živi u permanentnoj nestabilnosti. Nemogućnost vladanja postala je endemska bolest", stoji u uvodniku lista La Repubblica.

(Hina)