Predstavnici njemačke politike i gospodarstva u nedjelju su s olakšanjem reagirali na odluku članstva Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) da odobre ulazak u veliku koaliciju s demokršćanima a kancelarka Angela Merkel je izrazila zadovoljstvo što će Njemačka gotovo pola godine nakon parlamentarnih izbora dobiti novu vladu.

„Čestitam SPD-u na ovom jasnom ishodu glasovanja i veselim se daljnjoj suradnji za dobrobit naše zemlje“, poručila je Angela Merkel preko twitter profila Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Prije toga je vršitelj dužnosti predsjednika SPD-a Olaf Scholz javnost obavijestio o ishodu glsaovanja članova SPD-a koji su sa 66 posto glasova podržali ulazak svoje stranke u koaliciju s demokršćanskom Unijom CDU/CSU.

Nova glavna tajnica CDU-a i moguća nasljednica Angele Merkel Annegret Kramp-Karrenbauer je izrazila olakšanje nakon vijesti o zelenom svjetlu za stvaranje nove verzije tzv. „velike koalicije“ ali je ukazala na to da se sada treba nadoknaditi gotovo polugodišnja pauza tijekom koje je Njemačku vodila tehnička vlada.

„Pred novom saveznom vladom je mnogo posla kojeg se treba prihvatiti što prije. Znači: primimo se posla“, rekla je Kramp-Karrenbauer u prvoj reakciji na pozitivan ishod glasovanja SPD-a.

Slično je reagirao i budući njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier: „Na posao! Njemačka i Europa“, poručio je preko Twittera.

Pozitivne reakcije dolaze i iz Europske unije.

„Odluka SPD-a svjedoči o svijesti o odgovornosti i i odlučnosti. Njemačka je sada spremna angažirati se za jaču Europu“, poručio je preko Twittera povjerenik Europske komisije za gospodarstvo Pierre Moscovici.

Kritika na odluku o novom formiranju velike koalicije dolazi prije svega iz redova oporbene desno-poulističke Alternative za Njemačku (AfD).

„Najkasnije na izborima 2021. će doći račun za veliku koaliciju. Do tada ćemo se kao najjača oporbena stranka boriti za razumnu i održivu politiku u korist građana“, poručio je AfD preko Twittera.

Najveći unutarstranački protivnik ulasku u novu koaliciju s demokršćanima, predsjednik Socijaldemokratske mladeži Kevin Kuehnert izrazio je razočaranje što stranka nije prihvatila njegovu inicijativu i odbacila odlazak u oporbu. On je najavio da će i dalje „budno pratiti rad nove koalicije“.

Predstavnici gospodarstva su s olakšanjem reagirali na konačno zeleno svjetlo formiranju nove vlade ali su istodobno upozorili na zastoj u odlukama koje su propuštene posljednjih nekoliko mjeseci.

„Nakon mučnih mjeseci tijekom kojih se sastavljala nova vlada sada je više nego jasno: probudi se velika koalicijo! Vrijeme izmiče!“, poručio je Thilo Brodtmann, predsjednik Udruge proizvođača strojarskih postrojenja (VDMA), jedne od najjačih industrijskih grana u zemlji.

Mario Ohoven, predsjednik Udruge srednjih poduzetnika poručio je kako „velika koalicija“ nije „idealna konstelacija“ za poduzetnike ali će se njegova udruga u najkraćem mogućem roku s novom vladom posvetiti važnim temama.

„Zbog toga je važno da socijaldemokrati što prije imenuju svoje članove kabineta kako bi mogli prionuti poslu“, rekao je Ohoven.

Olaf Scholz je najavio da će SPD svoje članove kabineta predstaviti tijekom sljedećeg tjedna. CDU je svojih šest članova vlade predstavio prošle nedjelje.

(Hina)