Francuska i Njemačka zauzele su se u petak za zajedničku europsku vojsku, poručivši da obrana Europe ne smije ovisiti o SAD-u.

EU je u prosincu prošle godine postavila temelje za Europsku obrambenu uniju, a dvije glavne članice Njemačka i Francuska žele da s vremenom preraste u zajedničku vojsku sposobnu braniti europske granice i sudjelovati u međunarodnim misijama.

"Želimo ostati transatlanski, ali postati više europski", izjavila je njemačka ministrica obrane Ursula van der Leyen na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

"Želimo raditi na vojsci Europljana. Europljanima treba Europa koja štiti svoje građane", dodala je.

Njezina francuska kolegica Florence Parly kaže da savez sa SAD-om, osobito u NATO-u, nema cijene, ali da je došlo vrijeme za jačanje Europe.

"Europa nije luksuz, nego nužnost. No, ostavili smo je birokratima i tiraniji konsenzusa", rekla je Parly. "Vrijeme je za buđenje, moramo oživjeti tu lijepu riječ Europa", istaknula je.

Po njezinim riječima, uspjeh europske obrane ne leži u institucijama, nego u njezinim konkretnim misijama. "EU mora biti sposobna intervenirati bez da u pomoć zove SAD", naglasila je francuska ministrica.

Van der Layen i Parly otvorile su sigurnosnu konferenciju u Muenchenu, tradicionalno godišnje okupljanje globalne strateške zajednice na kojoj se raspravlja o aktualnim svjetskim krizama.

Može li EU postati sposobniji i pouzdaniji faktor međunarodne sigurnosti i obrane jedna je od glavnih tema skupa na kojem sudjeluje više od 20 šefova država i vlada te 80-tak ministara vanjskih poslova i obrane.

Obraćajući se sudionicima, predsjedatelj konferencije Wolfgang Ischinger upozorio je da su demokracija i zapadne vrijednosti u današnjem svijetu ugroženi, a međunarodni poredak uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata izložen ozbiljnim rizicima.

"Alarm se upalio", rekao je Ischinger i pozvao visoke dužnosnike da iskoriste ovaj vikend kako bi "najbolje što mogu" promovirali mir i sigurnost.

(Hina)