BERLIN - Njemačko-turski novinar Deniz Yuecel pušten je nakon godinu dana iz zatvora u Turskoj gdje je bio pod optužbom za propagandu u svrhu potpore terorističkoj organizaciji, potvrđeno je u petak iz njemačke vlade.

"Dobio sam signal da je vijest koja neko vrijeme već kruži istinita i da ju mogu potvrditi", rekao je jedan glasnogovornik njemačke vlade.

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je odluku o Yuecelovom puštanju na slobodu i ukazalo na "intenzivne napore" koje je ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel posljednjih dana poduzimao vezano za taj slučaj.

Prije toga je dnevnik Die Welt, za koji je Yuecel pisao, javio pozivajući se na Yuecelovog odvjetnika, kako je sud u Istanbulu donio odluku da on može biti na slobodi dok se protiv njega vodi postupak te da ne mora ostati u Turskoj.

Turski premijer Binali Yildirim dao je naznake o "pomacima" u slučaju Yuecel tijekom susreta s kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak u Berlinu, kazavši da je taj slučaj postao "preveliki teret" za njemačko-turske odnose.

Yuecel je uhićen u Istanbulu u veljači 2017. zbog širenja terorističke propagande i poticanja javnosti na nasilje.

(Hina/foto: Arhiva)