Buduća njemačka vlada u svoj koalicijski ugovor, postignut u srijedu, unijela je stavku po kojoj se glede procesa proširenja Europske unije zalaže za načelo temeljitosti, čemu treba dati prednost pred brzinom, kako stoji u samom ugovoru objavljenom na internetskim stranicama stranaka koje su ga sastavile, demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

„Mi stojimo iza jasne europske perspektive za zemlje zapadnog Balkana. Uvjet je za početak pregovora, to jest za punopravno članstvo, da zemlje ove regije u potpunosti ispune kriterije. U to prije svega spadaju sveobuhvatne, održive i nepovratne reforme na području stvaranja pravne države i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije“, stoji u koalicijskom ugovoru buduće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije, oko kojeg je jučer u Berlinu postignut sporazum.

U dokumentu pod nazivom „Novi uzlet za Europu. Nova dinamika za Njemačku. Nova sloga za našu zemlju“ najavljuje se da će se nova vlada u Berlinu „još jače nego dosad“ podržavati reformske napore u zemljama zapadnog Balkana.

„Njemačka vlada će pored toga u budućnosti, u sklopu ‚Berlinskog procesa‘, odlučno podržavati suradnju među zemljama regije“, kaže se u koalicijskom ugovoru.

Njemačka vlada je početkom tjedna reagirala na strategiju Europske komisije o zemljama zapadnog Balkana i spomenutu godinu 2025. kao godinu eventualnog ulaska Srbije i Crne Gore u Europsku uniju ističući kako se radi o „okvirnom“ datumu te da će presudan čimbenik za ulazak u EU biti ispunjeni kriteriji.

(Hina)