Europski parlament je danas usvojio rezoluciju kojom predlaže odustajanje od pomicanja sata.

Europski parlament usvojio je danas na početku plenarne sjednice u Strasbourgu rezoluciju kojom predlaže odustajanje od režima ljetnog i zimskog računanja vremena u EU.

Europska povjerenica za promet Violeta Bulc, koja je u ime Komisije sudjelovala u raspravi, poručila je da bi dopuštanje državama članicama da slobodno odluče primijeniti nekoordinirane promjene računanja vremena bilo štetno za jedinstveno tržište Unije. Zbog toga je, poručila je, protiv rezolucije, javlja N1.

Zagovornici ukidanja pomicanja sata: Cilj nije ispunjen

O ovoj temi Europski parlament je glasao na prijelog građanskih inicijativa koje su, kako su navele, zabrinute zbog zdravstvenih učinaka promjene vremena dvaput godišnje.

Zagovornici ukidanja ističu kako, osim negativnog utjecaja na ljudski bioritam, pomicanje kazaljki na satu dovodi do većeg broja prometnih nesreća, više poremećaja u obiteljima, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu.

Pored toga, zagovornici ukidanja ističu kako je pomicanje sata uvedeno u cilju uštede energije, no taj cilj, prema njima, nikad nije ispunjen.

Komisija i Bulc odbacili su tezu da pomicanje sata negativno tječe na zdravlje ljudi. Bulc je navela kako ne nije jasno bi li za zdravlje bilo bolje da se konstantno ostane na ljetom ili zimskom računaju vremena, donosi N1