Papa Franjo u ponedjeljak prima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, što je prvi posjet Vatikanu jednog turskog predsjednika u posljednjih 59 godina.

Veliko područje središnjeg dijela Rima zabranjeno je za prosvjede tijekom 24 sata, otkad je u nedjelju navečer stigao predsjednik Erdogan pa sve do njegovog odlaska u ponedjeljak navečer.

Raspoređeno je oko 3.500 policajaca.

Mirni prosvjed oko 200 ljudi na inicijativu talijanske udruge Kurda predviđen je ipak u ponedjeljak popodne nedaleko Vatikana, u vrtovima Castel Sant'Angela. "U Afrinu se događa novi zločin protiv čovječnosti", osuđuje udruga.

Argentinski Papa koji ne prestaje izražavati užas prema ratovima i oružju za masovno uništavanje vjerojatno će u razgovoru spomenuti ofenzivu koju od 20. siječnja u Siriji vodi Turska.

Očekuje se da će Erdogan izraziti zadovoljstvo Papinom kritikom odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela.

Papa, koji se zalaže za međuvjerski dijalog, bio je u Turskoj u studenom 2014.

Erdogan je u nedjelju za La Stampu izjavio da za Tursku nijedna opcija osim punopravnog članstva u Europskoj uniji nije opcija, odbacujući francuski prijedlog o "partnerstvu".

On bi se tijekom dana trebao također sastati s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom i premijerom Paolom Gentilonijem.

(Hina)